donderdag 17 september 2015

Croque Monsieur en Croque Curry

Afgelopen zomer waren wij een paar dagen in de Ardennen. Daar zie je regelmatig Croque Monsieur op de kaart staan wat eigelijk een luxe tosti is met een lekker sausje eroverheen. Toen ik overstag ging kreeg ik ipv de Crocque Monsieur toch een gewone ham/kaas tosti. Was een beetje teleurgesteld want ik wilde een echte Croque maar no problem, ben gewoon thuis aan de slag gegaan.

Een Croque Monsieur is echt super lekker. Heb er ook al een variatie op gemaakt, de Croque Curry. Wij eten het wel als avondmaaltijd want het is super machtig maar ben je een grotere eter dan kan het natuurlijk ook als lunch gegeten worden.


Nodig (per Croque Monsieur): 
- 2 witte boterhammen
- 75 ml witte basissaus
- flinke plak ham of hamblokjes / reepjes
- plak kaas
- geraspte kaas

Nodig (per Croque Curry):
- 2 bruine boterhammen
- 3/4e curry braadworst
- lepeltje mosterd of currysaus
- geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de basissaus. Neem 15 gram boter, 1 eetlepel bloem (= 15 gram), en 150 ml melk voor twee Croque's. Heb je saus teveel dan kan je het invriezen. 

Bak de boterhammen op een rooster in ca. 3 minuten mooi lichtbruin knapperig. 


Beleg één boterham met een plak kaas, plak ham en een flinke lepel basissaus


Leg er een tweede boterham bovenop. Verdeel daar nog meer basissaus overheen en strooi er wat geraspte kaas over


 Bak de boterham nu af in ca. zes minuten en geniet.




De Croque Curry
Eigenlijk is deze Croque ontstaan omdat ik een zakje met Curry braadworst had ontvangen om uit te proberen. De kruidige curry braadworsten zijn voorgegaard en kunnen zo gegeten worden. Ik maakte er de Croque Curry mee, een lekkere combinatie.


De Croque Curry maak je eigenlijk op dezelfde manier als de Croque Monsieur. Ik heb hier bruin brood genomen maar wit mag natuurlijk ook.

Rooster ook eerst het brood voor zo'n 3 minuten op 200 graden.

Beleg een boterham met geraspte kaas en een paar dun gesneden plakken Curry braadworst



Smeer wat mosterd of currysaus op de worst


Strooi er voor de verwennerij nog een beetje geraspte kaas overheen


En nu een flinke lepel saus waar ik ook wat mosterd doorheen heb geroerd


Boterham erop en ook hier weer wat saus en geraspte kaas overheen



Een minuut of zes afbakken tot de saus mooi gekleurd is en de worst is opgewarmd



Variatie:
- In plaats van curryworst is een (gare) rookworst ook erg lekker op de tosti
- Kijk hier voor de appeltosti

Een weetje van Wiki:   
In België zijn er verschillende varianten, waarin telkens het tweede woord is vervangen door iets anders:
- Een croque-madame, met een spiegelei erbovenop gelegd
- Een croque-hawaii, met een schijfje ananas bovenop
- Een croque-saumon, met roomkaas, zalm (snippers) en rode ui
- Een croque-boem-boem of croque bolognese, met wat bolognesesaus bovenop
- Een croque-vidée, met wat vidée (ragout) bovenop
- Een croque-jeanette, twee croque monsieurs op elkaar


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------




# De braadworsten heb ik gekregen om te testen. Ik heb mij hierdoor niet laten beïnvloeden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen