woensdag 14 oktober 2015

Het is geen originele kip tandoori, geen tikka masala maar wel een super gerecht

Wat ik hier heb gemaakt is geen bestaand gerecht maar zoals vaker weer spontaan ontstaan. Wij noemen het voor het gemak tandoori kip maar eigenlijk slaat dat nergens op want dat is het helemaal niet. Wat het wel is maakt ook helemaal niet uit want het is gewoon harstikke smakelijk. Probeer het maar, krijg je geen spijt van. 


Nodig (voor 4 flinke eters):
- ca. 600 gram kippendijen (of kipfilet, of kippenpoten)
- 6 tomaten, ca. 500 gram
- 3 flinke uien
- 3 tenen knoflook
- stukje gember ongeveer net zo groot als flinke teen knoflook
- 200 gram tuinerwten of doperwten uit de diepvries
- 1 blikje tomatenblokjes
- 200 ml crème fraîche
- 50 ml yoghurt
- 3 flinke eetlepels tandoori kruiden 
- bosui (optioneel)
- zo nodig bouillonblokje
- (gele) rijst
- brood

Snijd de kippendijen in twee of drie stukken. Mogen grote stukken blijven. Meng met de yoghurt en 1 tot 2 flinke eetlepels tandoorikruiden. Laat een paar uur intrekken in de koelkast

 

Snijd de uien fijn, pers de knoflook en de gember en snijd de tomaten in stukjes.

Bak de kip aan in een beetje olie. Haal uit de pan en fruit in dezelfde pan de uien, knoflook  en gember. 

Voeg de tomatenstukjes en het blik tomaten toe, roer de crème fraîche erdoor en breng aan de kook. Voeg de kip toe en laat nu ruim een uur smoren met deksel op de pan.

 


Haal het laatst kwartier de deksel van de pan zodat de saus kan indikken. Voeg dan de laatst vijf minuten de erwtjes toe en laat garen in de saus. Voor extra smaak en kleur kan je nog wat fijngesneden bosui toevoegen. 

Proef nu de saus en breng op smaak met extra tandoorikruiden en zo nodig een blokje bouillon.

 

Eet de saus met (gele) rijst en brood. Turks brood erbij is een zeer goede combinatie.  


Ik heb de saus en rijst apart geserveerd per bord in mini pannetjes. Deze pannetjes ooit gekocht. Te leuk om te laten staan maar ze zijn eigenlijk te klein en daardoor onhandig in gebruik. Doordat ik ze maar heel af en toe gebruik wordt dit gerecht wel als een extra feestelijk gezien als ik ze erbij pak. Uiteindelijk hebben ze nog bij geschept uit de schalen voordat ze genoeg hadden. 



Je kunt het natuurlijk ook gewoon op het bord opscheppen.


Kindvriendelijk:
- Tandoori kruiden zijn pittig. Het zal per kind verschillen of ze dit waarderen. Het hangt er ook vanaf hoeveel kruiden je gebruikt in het gerecht. De rijst en het brood maken het geheel wat milder.

Note:
- Voor 4 personen kan je in principe met 400 gram kip af maar omdat het bij dit gerecht om de kip draait gebruik ik meer.
- Gebruik je nog meer kip, ik had laatst 800 gram, dan hoef je de rest van de ingrediënten niet aan te passen. Gebruik hooguit iets meer yoghurt om te marineren.
- De tandoorikruiden kocht ik bij een toko. 

Slowcooker:


Ondertussen heb ik dit gerecht ook in de slowcooker gemaakt. Ik had een grotere hoeveelheid nodig (1,5 kilo kip) en daar heb ik de tomaten, uien, knoflook en kruiden op aangepast. De hoeveelheid crème fraîche en yoghurt heb ik niet vermeerderd.

Ik heb kippendijen gebruikt die ik doormidden heb gesneden. Deze kort gemarineerd in de crème fraîche, yoghurt en kruiden. In de tussentijd tomaten en uien gesneden. De tomaten heb ik direct in de slowcooker gedaan. De uien en knoflook even aangebakken. Deze samen met de kip in de slowcooker gedaan en doorgeroerd. Na 3 uur high heb ik de kip eruit gehaald. Deze was toen goed gaar. De rest van de saus heb ik toen nog twee uur op high laten staan zodat de tomaten en uien lekker gaar werden. Omdat de saus toch iets te dun was geworden (dit kwam waarschijnlijk door het vocht wat bij de tomatenblokjes zat) heb ik het toch nog even ingekookt op het gasfornuis.

Je kunt het gerecht ook op low klaarmaken, trek er dan 7 tot 8 uur voor uit.


Wil je ook een slowcooker? Hier wat handige tips:- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat. Tegenwoordig bezit ik ook een 8 liter slowcooker van Andrew James zodat ik nog meer tegelijk kan klaarmaken. 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:





Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


6 opmerkingen:

  1. Hallo Marlon, ik ben erg benieuwd naar jouw versie straks van de tandoori kruiden! Hoe zou jij trouwens dit gerecht in de slowcooker maken?
    Groetjes uit Harderwijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Gerda, het lijkt me geen probleem in de slowcooker maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er geen heb en er dus geen ervaring mee heb. Misschien iemand anders?

      Verwijderen
  2. Dit is een overheerlijk recept voor herhaling vatbaar echt een aanrader

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ontzettend lief dat je dat laat weten, het is hier ook echt een favoriet gerecht :).

      Verwijderen
  3. heb dit recept gemaakt heb er alleen Champions en paprika bij gedaan
    maar zeker lekker beter als uit een pak

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om er op die manier weer een eigen draai aan te geven, zal zeker gesmaakt hebben.

    BeantwoordenVerwijderen