zondag 12 oktober 2014

Appel speculaastaart

Ik maakte deze onderstaande appel speculaastaart die heel snel op was dus vaker op tafel komt. Lijkt me ook heerlijk met bastognekoeken.



Nodig: 
Deeg:
- 350 gram bloem
- 200 gram suiker
- 200 gram boter
- 1 ei
- 2 eetlepels koud water
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout, ca. 5 gram

Vulling: 
- ca. 200 gram (grove) speculaas
- 6 grote appels (bijvoorbeeld 4 goudrenetten, 2 jonagold)
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel koekkruiden
- 2 eetlepels kaneelsuiker
- 2 eetlepels citroensap
- suiker naar smaak

Meng de bloem, suiker, boter, ei, vanillesuiker en het snufje zout tot een korrelig deeg. Als het deeg te droog is kan je er 1 of 2 eetlepels koud water aan toevoegen. Je kunt het met je handen kneden maar ik heb er de mixer opgezet.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Schil de appels en snijd ze in blokjes (of schijfjes). Ik gebruik altijd minimaal 2 soorten appels door elkaar zoals eerder beschreven bij de snelle appeltaart en bij de appelmoes. Meng de appels met citroensap, kaneel, koekkruiden en kaneelsuiker. Proef of je er suiker aan toegevoegd wilt hebben. 

Verdeel nu 2/3 deel van het deeg over een ingevette springvorm. Ik rol het deeg niet eerst uit maar ik druk het met mijn vingers uit in de vorm, gaat heel goed. Verdeel dan in stukjes gebroken speculaas over het deeg. Ik had nog een pakje liggen met 185 gram dikke speculaas. Andere speculaasjes kunnen natuurlijk ook. 


Leg de appelblokjes op de speculaas. Verdeel dan de rest van het deeg in dunne plukjes over de appelblokjes. Je kunt het natuurlijk ook netjes uitrollen en in reepjes snijden maar daar ben ik te lui voor en dit is net zo lekker ;).


Bak de appel speculaastaart bruin en gaar in ca. 45 minuten. Lekker met een bolletje kaneelijs en slagroom. 

Geen zin om zelf deeg te maken, gebruik dan een pak appeltaartdeeg mix en volg de gebruiksaanwijzing.  

Variatie:
- Leg een laag amandelspijs tussen de speculaas en de appel
- Roer rozijnen en/of noten door de appel
- Mix cranberry's door de appel

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met appel


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

9 opmerkingen:

  1. Lijkt me heerlijk! Zou die uit de vriezer ook nog lekker smaken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De vriezer heeft het bij ons niet gehaald, oeps. Ik zie geen reden waarom het niet zo kunnen. Na het ontdooien lekker even oppiepen in een warme oven en hij is weer als vers.

      Verwijderen
  2. Welke maat springvorm moet je gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een basisvorm van 24 cm. Mocht je een iets grotere of kleinere vorm hebben dan is dat niet zo erg. De taart wordt dan wat minder hoog/ hoger.

      Verwijderen
  3. Hij is heerlijk, maar ik heb met alle appeltaarten die ik gebakken heb altijd het probleem dat hij te nat blijft door de appels, en daardoor dan uit elkaar valt als je hem aansnijdt. Havermout op de bodem al geprobeerd, maar helpt niet voldoende. hebben jullie een tip?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Persoonlijk herken ik het probleem niet. Appeltaart kan te nat worden door het vocht wat uit de appels komt. Het scheelt als je de appel even laat staan voordat je ze op de bodem legt. Ik laat ze eerst even intrekken met de suiker, kaneel en citroensap. Er komt dan al heel veel vocht vrij. Als je ze dan uit de schaal schept en zoveel mogelijk vocht in de schaal achterlaat zal de bodem ook minder nat worden. Ook zal de ene soort appel meer vocht afgeven dan de andere. Hou je wel de juiste hoeveelheid ingrediënten aan voor het deeg en de juiste oventemperatuur?

      Verwijderen
    2. wat custard door de appels mengen bindt het vocht en je merkt niets aan de smaak. bv 1 eetlepel is al genoeg

      Verwijderen
  4. een lepel maizena op de bodem van de appeltaart aanbrengen.Bind extra vocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. anoniem
    strooi wat paneermeel over de deeg voordat je het appelmengsel erop doet.dit bindt het vocht

    BeantwoordenVerwijderen