dinsdag 8 april 2014

Zelf appelcompote of appelmoes maken met behulp van de magnetron

Sinds ik zelf appelcompote maak wil ik het niet meer uit een potje. Dit is veel lekkerder en er zit bijna geen suiker in. Het is ook heel snel klaar want ik maak het in de magnetron.


Nodig:
Je kunt het al maken met 1 appel maar ik maak in 10 minuten een schaal vol met ca. 6 appels.
- Appels
- Kaneel
- Suiker
- Citroensap

Neem minimaal twee soorten appels, bijvoorbeeld een Goudrenet en een Jonagold, Cox, Elstar of andere appel die je graag eet. De Goudrenet kookt tot moes, de andere appels zorgen voor de stevige bite. Ook wordt de gehele smaak lekkerder door appels te mengen. Dit doe ik ook bij andere gerechten met appel.

Schil de appels, klokhuis eruit en snijd ze dan door vieren en elk partje nog een keer door drieën.


Doe alle stukjes appel in een magnetron bestendigde schaal waar je een deksel op kunt doen. Voeg er twee eetlepels water en een beetje kaneel aan toe.

Zet de magnetron 2 minuten op vol vermogen. Roer en prak de appels door met een vork en herhaal dit elke 2 minuten tot de appels zacht zijn. Laat de schaal niet langer in de magnetron anders gaat het overkoken en dan kan je gaan schoonmaken. Met ca. 10 minuten is de compote klaar.

Verdun de compote naar behoefte met nog wat water. Maak het verder op smaak met wat citroensap uit een flesje), suiker en/of kaneel.

Wil je appelmoes, zet dan de staafmixer er op of roer het stevig door met een garde.

Als je geen magnetron hebt dan kan je de appelmoes ook in een pannetje maken. Breng een beetje water aan de kook en voeg daar de appels aan toe. Laat langzaam doorkoken. Na ongeveer 20 - 30 minuten worden de appels zacht (hangt van de hoeveelheid af) en ga je verder met het op smaak maken.


Warm en koud lekker. Heerlijk bij het stamppottenbuffet

Variatie:
- Voeg stukjes abrikoos of peer toe aan de appels en maak er een gemengde compote van
- Voeg wat rozijntjes of cranberry's toe


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?


-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met appel


3 opmerkingen:

  1. Marianne Vijfvinkel19 augustus 2017 om 07:55

    Ik combineer het meestal met rabarber, wat kardemompeul erdoor, mmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ook erg lekker is, is een scheut amaretto door de appelmoes doen 🥃

    BeantwoordenVerwijderen