zondag 13 april 2014

Mexicaans buffet met o.a. Chili-Con-Carne

Als wij een verjaardag hebben zet ik graag meerdere gerechtjes neer zodat er voor iedereen iets lekkers bij zit. Ook wissel ik graag af. De ene keer stamppotten, dan eens pizza's en een van de laatste keren had ik er dus een soort van Mexicaans buffet van gemaakt met als hoofdgerecht Chili-Con-Carne. 


Om te beginnen geef ik je het recept voor chili-con-carne. Daaronder geef ik nog wat tips om het buffet aan te vullen.

Nodig voor chili-con-carne (ca. 4 tot 6 personen):

- 500 gram gehakt
- 150 gram kipfilet
- 2 uien gesnipperd
- 1 teen knoflook geperst
- 2 blikken zwarte bonen
- 1 blik kidneybonen
- 1 klein blikje mais
- 4 tot 5 verse tomaten of een blikje tomatenblokjes
- Mexicaanse kruidenmix, ca. 2 eetlepels
- rijst

De hoeveelheden hierboven zijn richtlijnen. Je kunt naar keuze meer of minder vlees toevoegen. Bij dit recept eten wij de chili met rijst. Als je van veel saus houdt, kan je ook twee blikjes met tomatenblokjes gebruiken. Wees dan ook wat royaler met de kruiden. Wil je de chili oprollen in een wrap gebruik dan een extra blikje bonen zodat het vocht er niet uitloopt.

Heb je geen zin / tijd om zelf de kruidenmix te mengen gebruik dan een zakje voor burrito's, taco's of fajita.

Mijn voorkeur gaat er naar uit om bij chili con carne twee soorten vlees te gebruiken (kip en gehakt) en meerdere soorten bonen. Dat is lekker voor het mondgevoel. Wissel af met de bonen, bruine bonen passen er ook goed bij. Van dit soort gerechten maak ik standaard teveel zodat wij er twee dagen van kunnen eten. Ook kan je het makkelijk invriezen.

Maak de chili als volgt:
Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Bak de kip in wat olie of boter en rul het gehakt mee. Haal uit de pan. Fruit ui en knoflook aan, kiep de tomatenblokjes erbij, klein scheutje water, de kruidenmix en laat een minuut of 20 zachtjes pruttelen. De blokjes koken dan stuk en de smaak trekt goed door elkaar. Doe dan het vlees er weer bij, de (afgespoelde) bonen en de mais en warm door. Kook ondertussen een pak rijst.

Het is erg lekker om eerst de rijst op te scheppen, daarop chili con carne, daarop wat geraspte kaas en dan nog verkruimelde taco's erover.
Buffet:
Als buffet doe ik het zo. Ik maak dan in de basis chili-con-carne en een tacoschotel. Dit vul ik aan met bijgerechten als:
- Rijst (voor bij de chili)
- Wraps
- Tacoschelpen, taco bakjes (is handiger vullen) of tortilla chips (lekker om te verkruimelen boven de chili)
- (IJsberg)sla
- Stukjes tomaat
- Stukjes komkommer
- Stukjes rode paprika
- Ananas
- Uiensalade (zonder de bruchettakruiden)
- Geraspte kaas

In plaats van chili-con-carne kan je ook geruld gehakt op tafel zetten die je op smaak maakt met Mexicaanse kruiden, daarbij een mix van zwarte boontjes, rode kidneybonen en mais. 

Wat ik persoonlijk ook een lekkere combinatie vind is een wrap, daarop wat chili, daarover verkruimelde tortillachips en cheddar dip saus erbij. Tips:
Om het een beetje logisch te laten verlopen voor het buffet doe ik het als volgt: 

Bij de voorbereidingen maak ik de salsa en bak ik het gehakt voor de tacoschotel. Vlak voor het eten maak ik de schotel af en zet deze in de oven.  

Voor de chili-con-carne bak ik het vlees, de uien, knoflook en maak ik de saus. Als de tacoschotel in de oven staat warm ik dit zachtjes op. De blikken bonen laat ik ondertussen uitlekken. Ik doe ze dan in een grote pan met kokend water uit de waterkoker eroverheen, Dit even laten staan tot de bonen warm zijn. De bonen giet je dan af en voeg je toe aan de saus. Zo is het geheel eerder warm. 

De tortilla wraps laat je door iemand opwarmen op een plaatgrill terwijl jij in de keuken staat.

De groentenschotel met winterpeen en mais kan ook heel goed bij het buffet geplaatst worden. Ook lekker zonder aardappel.


Deze bruine bonen met rijst ga je ook lekker vinden:


Maak je eigen Mexicaanse kruidenmix
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
- Bekijk meer Mexicaanse gerechtjes2 opmerkingen:

 1. Hi Marlon,

  Ik zocht wat inspiratie om mijn eigen Chili wat "op te leuken" :-) Met jouw recept en bijgerechten gaat dat zeker lukken.

  Dank daarvoor en ik kom zeker terug!

  Greetz,

  Jan

  BeantwoordenVerwijderen