donderdag 20 maart 2014

Bruine bonen met rijst

Eet je weleens bruine bonen met rijst? Wij wel maar dan meestal de Mexicaanse variant met Mexicaanse kruiden en gehakt. Deze schotel komt uit de Surinaamse keuken al weet ik niet of het een officieel recept is. Erg lekker is het wel. 


Nodig: (voor ca. 3 personen)
- 250 - 350 gram kipfilet in kleine blokjes
- 150 gram soepvlees of bieflappen in blokjes
- 1 grote glazen pot of groot blik met bruine bonen 
- 1 blik tomatenblokjes
- 250 cc water
- 2 grote uien grof gesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 cm verse gember fijngehakt of 1 theelepel gemberpoeder
- 0,5 bosje bladselderij fijngehakt (ca. 10 gram)
- 2 laurierblaadjes
- 6 Maggi bouillonblokjes (van die kleine vierkante blokjes) of 1,5 kip bouillonblokje
- zwarte peper en zout uit de molen
- (Surinaamse of basmati) rijst

De hoeveelheden kan je aanpassen, geen knoflookliefhebber, gebruik minder of laat het weg. Ik gebruik een combinatie van soepvlees en kip, officieel wordt er zoutvlees gebruikt. Er zit vrij veel vlees in dit gerecht voor het aantal personen. Gebruik je liever wat minder vlees, laat dan wat weg en voeg nog een klein potje bruine bonen toe. 

Neem een grote braadpan en verhit daar een paar lepels olie of boter in. Bestrooi het vlees en de kip met peper en zout en bak het aan. Fruit de uien, knoflook en gember mee.  


Voeg de tomatenblokjes, 1 tot 1,5 bouillonblokje (of de Maggi blokjes), laurier, fijngesneden selderij en water toe en breng het aan de kook. Houd wat selderij achter voor garnering. 

Let op!!! Laatst had ik in alle haast bladpeterselie gekocht i.p.v. selderij. Deze lijken nogal op elkaar. Ik heb toen maar een beetje van de peterselie toegevoegd en aangevuld met gedroogde selderij wat ik gelukkig nog had staan.


Laat het ongeveer een half uur tot drie kwartier zachtjes koken met de deksel van de pan zodat het wat indikt en de smaken er goed intrekken. Hoe langer, hoe lekkerder omdat de smaken er dan beter intrekken. Ook zou je het een dag eerder kunnen maken, of in de slowcooker voor een nog betere smaak. Als de saus teveel verdampt kan je nog wat water toevoegen. 


Kook ondertussen de rijst zoals je gewend bent. 

EN PROEF!!! Proef nu hoe je de smaak vindt. Voeg zo nodig nog wat extra peper en zout toe. Voeg dan de uitgelekte en afgespoelde bonen toe en warm deze op in de saus. 



Haal de laurierblaadjes eruit. Serveer de bonen met de rijst. Kroepoek voor een hartige beet is er erg lekker bij. Ook serveer ik er soms milde uiensalade bij.  


Slowcooker
Dit gerecht kan heel goed in de slowcooker worden gemaakt. Ik heb het nog niet gedaan (heb de slowcooker nog niet zo lang) maar zal het als volgt doen. Braad het vlees, kip, de uien, knoflook en gember even aan in een hapjespan. Volgens zeggen is dit niet noodzakelijk maar zelf vind ik het dan smakelijker (bij andere gerechten zo gedaan). Breng over in de slowcooker en doe daar de rest van de ingrediënten bij zonder de bruine bonen. Ik schat in dat het dan een uur of vier op low nodig heeft. Voeg dan de bruine bonen toe en laat het geheel nog een uurtje op low staan tot alles goed warm is. 

Variatie: 
- Gebruik verse tomaten
- Wil je het gerecht pittiger voeg dan nog wat chilivlokken of verse peper toe. 

Tips voor aanschaf van een slowcooker:
- Ik vind het fijn als de deksel van glas is zodat je er doorheen kunt kijken
- Ik vind het fijn als er een timer opzit die automatisch overgaat in de warmhoudstand als hij klaar is
- Ik wilde graag een grote slowcooker. In de mijne van 6,5 liter kan ik met gemak voor acht personen de smoor djawa maken. Ook maakte ik er een Boeuf Bourguignon in voor zelfs tien personen. Ik maak graag veel en vries dan een gedeelte in als het niet op gaat.

Slowcookers zijn in NL te koop bij o.a. Bol.com, de Slowcookery, de Kijkshop en de Mediamarkt.




Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



In deze post zijn affiliatelinks verwerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen