dinsdag 8 april 2014

Stamppot buffet met o.a. zuurkool en boerenkool

In december ben ik jarig en dan eet bij ons de familie en vriendenkring mee. Omdat ik op de verjaardag zelf niet al te lang in de keuken wil staan maar wel graag iets anders op tafel zet dan een pan soep heb ik vorig jaar een stamppottenbuffet gemaakt. Ik had twee soorten stamppot met allerlei lekkers erbij zodat iedereen op kon scheppen wat hij lekker vond. 


Ga uit van ca. 300 tot 400 gram stamppot per persoon en 1 tot 1,5 ons vlees per persoon. Heb je veel taart, borrelhapjes en een uitgebreid nagerecht maak dan wat minder want er wordt meestal lang zoveel niet gegeten als tijdens een normale avondmaaltijd.

Ik had gemaakt:
- Boerenkoolstamppot met een pakje roomkaas erdoor ipv jus
- Zuurkoolschotel zonder vlees

Erbij:
- Stukjes rookworst
- Uitgebakken spekjes
- Kleine balletjes gehakt met gehaktkruiden, ei, scheut ketjap manis, beetje paneermeel en een flinke schep mosterd, gegaard in de jus, maar je kunt ook de magnetronballetjes erbij serveren.
- Jus
- Piccalilly
- Gebakken uitjes (kant en klaar)
- Crème fraiche sausje op smaak gemaakt met peper, zout, mosterd, bieslook en peterselie
- Ananas
- Banaan (lekker bij de zuurkool)
- Appelcompote of appelmoes
- Gepofte aardappel

Maak de boerenkoolstamppot een dag van te voren. Laat afkoelen, bewaar in de koelkast. Bak deze de dag van gebruik op in de koekenpan of verwarm het in de magnetron (heb ik gedaan).

Knip een zakje gekookte zuurkool open, vul deze met met water en druk hem dan leeg. Zo is hij niet te zuur meer en perfect van smaak. Verdeel de zuurkool in een ovenschaal, aardappelpuree erover, paneermeel erover en wat stukjes boter. Een half uurtje voor gebruik op 200 graden opwarmen in de oven. Door het paneermeel en de boter komt er een mooi krokant korstje op. Je kunt de zuurkool ook stampen met de aardappelpuree en als stamppot in de oven zetten.

De gehaktballetjes kan je ook een dag van te voren bereiden. Maak je de magnetronballetjes dan kan je ze vast kruiden en draaien. Maak je de balletjes in de jus dan kan je ze de dag van gebruik daarin opwarmen. Je kunt dan gelijkertijd in een ander pannetje de rookworst opwarmen.

Appelcompote maak ik altijd zelf. Heb ik ook een dag vantevoren gedaan en heb deze koud geserveerd.

Gepofte aardappel heb ik bij dit buffet weggelaten. Is wel heel makkelijk te maken. Is erg lekker met het crème fraise sausje. Dit sausje smaakt verder erg goed bij de zuurkool. 

Variatie: 
- Vul aan met meerdere stamppotten als stamppot peen en ui.
- Serveer er stukjes paprika en/of tomaat erbij.
- Zet er een schaaltje gebakken shoarma bij, is lekker bij de zuurkool.

Wat zal jij er nog bij willen serveren?


Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten