woensdag 30 maart 2016

Een "net echt" gepofte aardappel in slechts drie minuten klaar

Lijkt toch net echt deze gepofte aardappel? Nou, ik zal je verklappen, ook qua smaak ontloopt het niet veel met een aardappel die in de oven of op de BBQ wordt gepoft.


Als wij op de kerstmarkt lopen in Duitsland dan moet en zou ik een gepofte aardappel eten. Er staan altijd wel kramen waar ze deze verkopen en dan heb je de keuze uit wel tig soorten sausjes erbij. Al verschillende sausjes geprobeerd maar mijn voorkeur blijft uitgaan naar een pittige kruidenboter, al vind ik het ook niet verkeerd om ze te eten met zuurkool, spekjes en crème fraiche. De aardappelen die daar gepoft worden hebben een heerlijke krokante dikke korst die je zelfs kunt eten. Dat is mij nog niet gelukt, ook niet in de oven, denk dat daar speciale aardappelen voor worden gebruikt.

Sinds afgelopen Kerst was ik al opzoek naar grote aardappelen maar kwam ze steeds niet tegen. Vroeger had ik altijd zakken met superbinten in huis maar lijkt wel of die niet meer bestaan. Tot vorige week. Bij de Lidl. Zelfs in de aanbieding. Lagen opeens stapels bakken met vier super grote aardappelen voor maar 99 cent. Nou, meteen gekocht natuurlijk.

Hoe ik mijn aardappelen pof, lees je hieronder.

Nodig:
- 1 grote aardappel per persoon
- kruidenboter, kruidensaus of iets dergelijks (zie tips onderaan)

Ik ga uit van één aardappel per persoon want je kunt er zo nog eentje bijmaken. Het hangt er verder ook vanaf wat je er nog meer bij eet. 

Ik maak de gepofte aardappel klaar in de magnetron. Gebruik je geen magnetron om wat voor reden dan ook, dan kan je ze poffen in de oven op 200 graden. Rol ze in aluminium folie en leg ze in de voorverwarmde oven. Ze hebben dan drie kwartier tot een uur nodig om te garen.

Maar in de magnetron kan het dus ook. Was de aardappel schoon. Prik er met een vork aan weerszijde wat gaatjes in. Ik heb een beide kanten vier tot vijf keer geprikt.


Weeg de aardappel. Ik had aardappels van zo'n 200 gram per stuk. Zoals je hier kunt lezen heeft deze aardappel dan 2 minuten gaartijd nodig in de magnetron (1400 watt). Ik heb ze er 2,5 minuut in gedaan om ze van binnen ook goed te laten garen. Haal de aardappel uit de magnetron en prik er dan nog een keer met de vork in. Voel je geen weerstand, dan is de aardappel gaar. Is hij nog te hard verleng dan de magnetrontijd met een halve tot hele minuut. Prik daarna nog een keertje.

Geen weegschaal? Een aardappel ter grootte van een flinke tennisbal weegt ongeveer 200 gram.

Wil je er meerdere tegelijk "poffen" dan kan dat ook. In mijn schaal passen er drie. Kooktijd is hier ongeveer zeven tot acht minuten.


Het is leuk om ze te serveren in aluminiumfolie, lijkt het nog echter. Snijd de aardappel door en schep er flink wat kruidenboter of kruidensaus in. Of maak een sausje op basis van zure room, yoghurt of crème fraiche. Lekker met wat zwarte peper, zout, knoflook, bosui en verse bieslook erdoor.  


Kruidenboter maak je ook heel makkelijk zelf. Meng zacht geworden roomboter met een paar uitgeperste tenen knoflook en wat zeezout en je hebt al een heerlijke knoflookboter. Beetje chilipeper erdoor heen en hij is al lekker pittig. Verse kruiden erdoor of kruidenmengsels die je misschien al gemaakt hebt en je krijgt weer een andere variatie. 


Heb je al ranchkruidenmix gemaakt? Dan is dit superlekkere sausje ook geweldig op de aardappel. Zeker een keer proberen! 


Kindvriendelijk:
- Laat ze maar lekker uitlepelen

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


Geen opmerkingen:

Een reactie posten