donderdag 31 maart 2016

Geweldige romige lasagne carbonara

Carbonara is een Italiaanse saus die meestal met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt bereid met 'arme' ingrediënten als buikspek, kaas en ei. Het staat standaard op de kaart bij de meeste restaurants in heel Italië (wiki). Deze lasagne hieronder werd eerst met een pakje carbonarasaus gemaakt maar is ondertussen ontwikkeld met een eigen gemaakte saus. Toch noemen wij het lasagne carbonara (dan weten ze thuis meteen waar ik het over heb) .


Nog geen jaar geleden riep ik de lekkerste lasagne ooit gegeten te hebben. Nu begin ik daar toch ernstig aan te twijfelen. Min of meer per ongeluk aten wij een lasagne met witte saus en na die een paar keer aangepast te hebben moet ik zeggen dat deze lasagne overweldigend lekker is. En denk nou niet dat ik dat alleen vind want ik heb het ook gemaakt voor een verjaardag en daar was er een run op de lasagne. Sommige schepten zelfs drie keer op. De pasta met rode saus die normaal erg in trek is bleef zelfs staan, deze was duidelijk favoriet.  

Nodig (4 tot 6 personen): 
- 100 gram spekjes
- 300 gram kipfilet kleingesneden
- 2 rode uien (in kwart ringen)
- 500 gram tomaten in plakken gesneden
- 250 gram verse lasagnebladen of droge bladen maar dan waarschijnlijk iets meer nodig
- 1 liter melk
- 1 flesje kookroom
- 100 gram boter (en een beetje)
- 100 gram bloem
- paar lepels Italiaanse kruiden
- kippenbouillonblokje, peper, zout, knoflookpoeder
- verse basilicum (optioneel)
- geraspte kaas
- 200 gram champignons in plakjes, optioneel

Omdat het recept toch al bomvol calorieën zit heb ik het meteen goed gedaan. Room, spek en kaas. Maak het tijdens een speciale gelegenheid en je steelt de show! Heb je meer spekjes dan mag dat. Geldt ook voor de kip, champignons, tomaten enz. Gewoon de hoeveelheden gebruiken die je zelf wilt.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de spekjes uit. Strooi wat peper en zout over de kipstukjes en bak deze mee met de spekjes. Voeg ook de rode uien toe. Laat garen. Bak nu ook de champignons mee als je die erdoor wilt. Laat tien minuten zachtjes bakken totdat alles gaar is. 

De saus:
De saus maak je in dezelfde pan. Voeg 100 gram boter (of margarine) toe aan het vleesmengsel. Laat de boter smelten en niet bruin worden. Schep de bloem erbij en laat tijdens het roeren de bloem garen. Zie hier het maken van een saus.

Voeg een flinke scheut koude melk en de kookroom toe. Goed roeren met een garde zodat er een saus ontstaat. Vul aan met de melk tot je een saus hebt op yoghurtdikte. Breng de saus op smaak met Italiaanse kruiden (kan je zelf maken maar zijn ook potjes van), een bouillonblokje, peper, zout en een pluk fijngesneden basilicum. 

De lasagne:
Ga de lasagne opbouwen. Ik heb een schaal waar precies vier lasagnebladen inpassen. Dat is handig. Passen de bladen niet dan leg je ze zoveel mogelijk naast elkaar en tussen het overlappende gedeelte vul je een beetje saus. Begin met een laagje saus in de schaal. Leg hier de bladen op. Verdeel de helft van de tomatenschijfjes over de bladen en schenk daar nog wat saus op.


Nu kan er weer een laag met bladen op en die dek je weer af met een laag saus. Ga door tot de saus en bladen op zijn. Leg op de laatste laag saus wederom schijfjes tomaten. Strooi er nog een flinke hand geraspte kaas overheen. 


Zet de schaal voor ongeveer 25 minuten in de oven. Gebruik je droge lasagnebladen dan is de oventijd langer. Kijk hiervoor op de verpakking. Laat de lasagne niet te bruin worden. 


Serveer met verse basilicum. Eet smakelijk! 


Kindvriendelijk
- De witte saus zal zeker in de smaak vallen. Laat eventueel de vulling eruit die de kinderen niet eten

Note:
- Ik heb de lasagne ook gemaakt met een laag broccoli ertussen i.p.v. tomatenschijfjes (en ham i.p.v. spekjes). Koop dan slechts 250 gram tomaten (stuk of zes) en een stronk broccoli. Snijd de broccoliroosjes in schijfjes en kook ze vijf minuten voor. Dit is niet nodig bij gebruik van droge pasta omdat deze langer in de oven staan.


- De basilicum is optioneel. Zonder kan ook want het zit al in de Italiaanse kruidenmix. Het maakt het wel kleurrijker

- Met vier grote eters zal de schaal vrijwel leeggegeten worden. Heb je over dan kan het de vriezer in of een dag later gegeten worden. Warm het dan afgedekt op in de oven of magnetron. Bij meer dan vier eters zal ik er een lekkere salade en wat brood bij serveren. Deze salade past er goed bij:



- En deze broodjes zijn er heerlijk bij en kunnen ook als voorafje:


Variatie:
- In de basis gaat het om de lasagnebladen en de witte saus. Maak er verder van wat je zelf het lekkerst vindt.
- Gebruik ham i.p.v. spekjes.
- Laat de kip en de spek eruit en maak het vegetarisch. Evt. met extra kaas.
- Voeg doperwten toe, een groentepakket, courgette en/of paprikastukjes.
- Maak het magerder door i.p.v. kookroom ook melk of zelfs water te gebruiken.

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

6 opmerkingen:

  1. Vanavond deze gegeten met de andere lasagne en de heerlijke salade erbij. Voor 10 man en iedereen vond het heerlijk!! Zelfs de kinderen :) Deze ga ik vaker maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg lekker mijn vriend en mijn vader zijn er helemaal weg van

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Marion,
    Deze lasagne is echt heerlijk. Een aanrader en ik ga dit zeker vaker maken. Ik heb je ontmoet bij de open dag in teteringen (werkzaam als gastvrouw)en kijk regelmatig op je site. Leuke inspirerende recepten. Groeten Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je m'n site gevonden hebt. Ik kom van de zomer werken in het Gastenhuis dus dan komen we elkaar vast en zeker weer tegen :)

      Verwijderen