woensdag 2 maart 2016

Gyros, romige rijst en sperziebonen zonder pakjes en zakjes

Vanavond at mijn schoonmoeder mee en was mijn zoon weer eens een keertje thuis met eten. Aan mijn dochter gevraagd waar zij trek in had en zij vroeg om gyros. Laat moeders dat nou een goed idee vinden. Alleen niet meer met zo'n pak van de wereldgerechten. Dat is verleden tijd, heb het gemaakt met mijn eigen kruidenmixen en er werd heel goed van gegeten. De recepten voor de kruidenmixen staan hier ook op de site, dus jij kunt dit ook maken.


Nodig (voor 4 personen):
- 500 gram varkensschnitzel
- 400 gram sperziebonen
- 2 tomaten in kleine stukjes gesneden
- 1 bakje crème fraiche (200/250 ml)
- 2 eetlepels Griekse kruidenmix
- 2 eetlepels Ranch kruidenmix
- Pandan rijst
- citroensap (mag uit een flesje)
- olie

Ik heb het recept aangepast naar 4 personen. Eet je gezin graag meer vlees en meer sperziebonen, pas de hoeveelheden dan gerust aan. Meestal eten wij zo'n 100 gram vlees per persoon maar hier gaat het om het vlees, dus iets extra's gehaald. Verder wil ik nog even kwijt dat ik niks heb tegen de pakken wereldgerechten hoor. Hier komen ze ook in huis want er zitten best lekkere maaltijden bij. Alleen de gyros haal ik niet meer nu ik mijn eigen kruidenmixen kan gebruiken. 

Snijd de schnitzels in dunne repen. Marineer de schnitzels met een scheutje olie en twee flinke eetlepels Griekse kruiden. Voorheen noemde ik deze kruiden gyroskruiden maar ik gebruik ze voor veel meer dan dat dus noem ik ze nu Griekse kruiden. 

Maak een sausje van crème fraiche gemengd met twee lepels ranchkruiden. Laat even intrekken en proef of je nog meer van de kruiden nodig hebt. Ik heb maar wat gestrooid dus weet niet precies hoeveel er doorheen is gegaan. 

Haal de boontjes af, breek ze door midden en kook ze in ca. 10 minuten gaar. Strooi een beetje zout in het kookwater of voeg een bouillonblokje toe voor meer smaak. 

Zet ondertussen ook de rijst op met wat zout in het water. Kook de laatste 2 minuten de in stukjes gesneden tomaat mee tot de rijst gaar is. 

Bak het vlees gaar in een grillpan of koekenpan. Maak het extra op smaak door er op het laatst een beetje citroensap overheen te spuiten.

Giet de rijst af, laat even drogen en roer er een flinke lepel ranchsaus doorheen. Serveer de rest van de saus bij het vlees. 

Haal het vlees uit de pan en schenk een scheutje water bij het aanbaksel. Laat even doorkoken. Lekker als wat extra jus. 

Serveer de rijst, boontjes, vlees, saus en jus apart. 

Variatie:
- Eet het met kipgyros 
- Bereid een complete Griekse maaltijd

Kindvriendelijk:
- Jazeker! 


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


2 opmerkingen:

  1. Deze komt voor volgende week op het menu. Van het weekend ga ik de kruidenmixen maken. Het keukenkastje puilt nog net niet uit van alle kruiden en -mixen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier eender qua kruiden maar tijdens het koken scheelt het veel werk om de gemaakte mixen erbij te pakken :)

    BeantwoordenVerwijderen