maandag 29 februari 2016

Marokkaanse snijbonen

Eigenlijk moet ik zeggen snijbonen met zelfgemaakte Marokkaanse kruidenmix want ik denk dat ik uitgelachen word als een kenner het recept gaat bekijken. Het is namelijk weer een zelfverzonnen recept maar desalniettemin is het wel weer geweldig lekker en moet het beestje toch een naam hebben.


Nodig (voor 4 personen):
- 400 gram ongesneden snijbonen
- 400-500 gram kipfilet
- 1 ui
- 2 tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 2 bosuitjes
- klein blikje tomatenpuree
- 4 eetlepels Marokkaanse kruidenmix of Ras el Hanout
- rijst
- ketjap manis, zout (optioneel)
- olie

Vorige week liep ik tegen snijbonen en tomaten aan in de aanbieding. Altijd lekker dus in mijn kar gelegd. Thuis ben ik pas gaan bedenken wat ik ermee zou gaan doen. Kipfilet had ik nog in huis en uien en knoflook heb ik ook altijd op voorraad dus een goede reden om mijn Marokkaanse kruidenmix erbij te pakken.  


Snijd de kipfilet heel klein en marineer deze met wat olie en twee eetlepels kruidenmix. Heb je geen tijd of zin om deze mix zelf te maken, koop dan ras el hanout. 

Haal de boontjes af en snijd ze in blokjes.
Snijd de tomaten in stukjes.
Snijd de ui, knoflook en bosui fijn of haal ze door de multihakker.


Doe een lepeltje olie in de pan en fruit het uienmengsel + de knoflook aan. Kip erbij en bak even door. Voeg dan de tomatenpuree toe. Bak nu nog even door zodat de puree kan ontzuren. Daarna roer je de tomatenblokjes erdoor. 


Voeg nu ongeveer een halve liter water toe. Mag ook iets minder en dan aanvullen als je het te droog vindt worden. 


Meng de snijbonen door de saus en laat drie kwartier tot een uurtje zachtjes pruttelen. De bonen hebben een veel langere kooktijd nodig dan dat je ze in water kookt. Het gerecht is klaar als de bonen gaar genoeg naar je zin zijn. Hier zijn ze net toegevoegd. Heb je niet zoveel tijd, voeg dan minder water toe aan de saus en kook de bonen apart.


Breng de saus op smaak met nog twee eetlepels Marokkaanse kruidenmix. Heb je gekochte mix, wees dan voorzichtiger. Proef steeds want in die mixen zit vaak meer zout. Na het proeven heb ik ook nog een scheutje ketjap toegevoegd. Dat maakte het af. 


Lekker met rijst


Kindvriendelijk:
- Het gerecht heb ik niet scherp gemaakt waardoor een kind er ook van zal smullen

Variatie
- Voeg rode paprika toe
- Wil je pit dan mag je natuurlijk een pepertje toevoegen
- Voeg voor het opdienen wat verse koriander toe


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


16 opmerkingen:

  1. Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op gekruid eten! Dit recept ga ik onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet alleen onthouden maar ook maken hoor :). Ben benieuwd of je het ook zo lekker vindt. Ik ga het zeker vaker maken, heb gesmuld.

      Verwijderen
    2. Bedankt wij vonden het super lekker!

      Verwijderen
  2. ga nu voor de tweede keer maken, nu met een paprika en een pepertje.
    de vrouw gaan er weer heerlijk van smullen.
    dank voor het delen.

    toine van zijp halsteren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel graag gedaan, fijn dat jullie het zo lekker vinden :)

      Verwijderen
  3. Marianne Vijfvinkel22 augustus 2017 om 08:50

    Deze staat voor vanavond op het menu!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedoel je met Marokkaanse kruiden Ras el Hanout?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je op de link van de kruidenmix klikt kan je zien wat ik er doorheen doe. Als je een mix wilt kopen kan je Ras el Hanout nemen

      Verwijderen
    2. Nee hoor maak alles met jouw kruidenmix! Ga hem volgende week weer eens maken! Hij was verrukkelijk!

      Verwijderen
  5. Heb je nog meer gerechten met deze kruidenmix?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk niet zoveel. Ik gebruik de mix in plaats van ras-el-hanout als dat bij andere recepten wordt gebruikt en ik maak er gehaktballetjes mee in tomatensaus.

      Verwijderen
  6. Het staat te pruttelen voor zometeen! Ben benieuwd, kook namelijk ook voor m'n pap van 81, wat hij ervan vindt. Heb er nog wel 2 schepjes harissa doorheen gegaan mmmmm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben ik ook benieuwd naar. En een beetje pit is altijd lekker.

      Verwijderen
  7. Ziet. er heerlijk uit

    BeantwoordenVerwijderen