dinsdag 23 februari 2016

Pittige, romige spitskool

Ik had al heel lang geen spitskool meer gegeten tot ik het laatst ergens als bijgerecht kreeg. Daar was het aangemaakt met wat room en dat vond ik een lekkere combinatie. Ben thuis eens gaan experimenteren en kwam tot een eigen romige spitskool. Wel met een beetje pit voor nog meer smaak.


Nodig voor 2 flinke eters:
- 1/2 spitskool of een zak van ca. 300 gram
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook geperst
- 100 ml (kook)room
- 100 ml melk
- handje geraspte kaas
- 1/2 theelepel chilivlokken
- snufje zout en nootmuskaat
- lepeltje olie

Dit recept is eenvoudig aan te passen voor een gezin van vier personen. De room en melk die ik gebruikt heb is bij benadering, heb maar wat gegoten in de pan tot ik het genoeg vond. Had uiteindelijk zelfs iets minder mogen zijn. 

Degene die mij al langer volgen zien dat ik bijna altijd ui en knoflook gebruik. Ik vind dat gewoon net wat meer smaak aan het eten geven. Het is geen noodzaak om het toe te voegen. 

Snijd de spitkool in reepjes, laat de harde kern eruit of gebruik gemakshalve een zak gesneden kool. 
Fruit ui en knoflook aan in wat olie en voeg de spitskool toe. Blus af met een combi van wat room en een scheut melk. Laat de spitskool ca. vijf tot tien minuten koken met de deksel op de pan tot de gaarheid naar wens is. Van mij hoeft het niet te gaar te zijn en dan voldoet een goede vijf minuten. Voeg nog wat melk toe als deze teveel verdampt is. Of laat nog even inkoken zonder de deksel als je teveel bent uitgeschoten. 
Om het nog lekkerder te maken kan je er een handje geraspte kaas doorheen mengen. Ook wordt de saus dan wat dikker.


Breng de kool op smaak met de chilivlokken en een snufje (zee)zout. Schep het op en strooi er nog wat nootmuskaat overheen. 

Lekker met aardappeltjes uit de oven en een braadworstje. 


Kindvriendelijk:
- Als de kinderen niet gewend zijn om pittig te eten voeg de chilivlokken dan later toe.


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


4 opmerkingen:

  1. Ik heb een spitskoolltje gehaden kookroom ,dus dit recept lijkt me wel wat ,ik ga dit donderdag maken.ziet er goed uit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk spitskool recept

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Meerdere keren gemaakt HEERLIJK

    BeantwoordenVerwijderen