woensdag 17 februari 2016

Turks brood gevuld met een sausje en gekruide kip uit de oven

Dit gevulde brood maak ik vaak voor een verjaardag of voor de catering. Het is ideaal, want je kunt het van te voren maken en serveren op het moment dat de gasten gaan eten. Door de saus en de sla blijft het brood lekker zacht. Verder staat het hartstikke leuk door de houten prikkers die erin gestoken zijn. Ik had het al eens eerder gemaakt en was toen vergeten om foto's te nemen zodat ik het recept kon plaatsen. Bij deze dus wel gedaan zodat je het ook kunt maken.

Je kunt het natuurlijk ook per persoon maken op een pistoletje of ander lekker broodje. Heerlijk als lunch.


Nodig voor één Turks brood, ca 10-12 punten:
- 1 Turks brood
- 400-500 gram kipfilet
- 1 kleine ui
- ca 50 gram augurk in stukjes
- 200 gram mayonaise, yogonaise, frietsaus of halvanaise
- 100 gram crème fraîche of yoghurt
- 1/4e zak rucola (ca. 20 gram)
- paprikapoeder, bieslook, tandoorikruiden oid, zout
- olie

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Maak een papje van een paar lepels Italiaanse kruiden en wat olie. Voeg een snufje zout toe. Snijd de kipfilet zo dun mogelijk weg en meng dit met het kruidenpapje. 

Verdeel de kip op een bakplaat en bak de kip gaar in de oven. Ongeveer 10-12 minuten op 180 graden. Pas de tijd aan als de kip nog niet gaar is. De tijd hangt af van hoe dik je de kip hebt gesneden. 

Haal de kip van de bakplaat, laat afkoelen. 

Heb je een afbak Turks brood, bak deze dan nu af in de oven. Snijd het vast door midden voordat het de oven in gaat, dan krijg je straks geen in elkaar geduwd brood als je het warm probeert door te snijden. Dit doe ik met al mijn afbakbroodjes, probeer maar eens, Laat ook afkoelen. 

Maak nu een sausje van de mayonaise, crème fraîche, gesnipperd uitje en in kleine blokjes gesneden augurk. Gebruik wat je hebt staan. Ik heb mayonaise en frietsaus gemengd, daar crème fraîche doorheen gedaan maar yoghurt kan dus ook, is het een stuk minder vet. 

Maak de saus op smaak met wat Italiaanse kruiden, paprikapoeder en tandoorikruiden (begin met een theelepel van alles). Heb je geen tandoorikruiden in huis, neem dan iets anders wat een beetje pit geeft. Bijvoorbeeld chilipoeder, cayennepeper, cajunkruiden, Mexicaanse kruiden of desnoods wat zwarte peper en kerriepoeder. Zout kan naar behoefte en wat geknipte bieslook staat er gewoon mooi doorheen maar is geen must. Proef! 

Verdeel flink wat saus over het brood. Misschien heb je iets teveel, hangt een beetje af van de grootte van het brood. De rest is lekker op een stukje stokbrood of een toastje.


Verdeel de koude kip over het brood.


Verdeel er wat rucola overheen.


Leg de bovenkant van het brood erop en snijd het voorzichtig in punten. Prikkertjes erin en klaar om te serveren.



De kip en het sausje maak ik eerder op de dag. Het brood beleg ik vlak voor het aansnijden.  

Bij een verjaardag maak ik er vaak een buffet van. Lekker met een pan soep erbij, een hartige taart en een pastasalade.  

Kindvriendelijk:
- Kip, brood en saus, wie lust dat niet? De sla en ui kan een probleem zijn. Voeg de ui dan als laatste toe aan de saus en houd een beetje saus apart als de ui er nog niet doorheen zit. Geef het kind dan een klein broodje met "eigen" saus en kip. 

Variatie:
- De kruiden voor het sausje worden bij mij op gevoel gebruikt. Ik strooi met wat ik heb en blijf proeven tot ik het lekker vind. Heb nu de kruiden bij benadering beschreven die ik heb gebruikt. 
- Geen oven? Bak de kip in een koekenpan.
- Van horen zeggen kan je het ook goed met zalm ipv kip eten.
- Het lijkt mij ook lekker om de augurkjes weg te laten en plakjes appel tussen de saus en kip te leggen. Zie ook dit recept waarin appel en kip een gouden combinatie blijkt te zijn.



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Bekijk hier meer lunch recepten





Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



4 opmerkingen:

  1. Ik heb het gemaakt. Het was heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaaaaa makkelijk en heerlijk
    Heb het gemaakt en was echt smullen
    Thanx Marlon 👍🏼

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je zoveel maakt van mijn blog Monique! De tonijnsalade is ook een aanrader om op zo'n Turks brood te doen en dan ook in punten snijden. Leuk als je twee verschillende "taarten" wilt maken.

      Verwijderen