zondag 12 oktober 2014

Witlof met ham en kaassaus gegratineerd in de oven

Witlof kan je op vele manieren maken en verveeld nooit. Ik maak het graag op onderstaande manier dus hier mijn recept. Het kan ook zonder ham gemaakt worden als je het vegetarisch wilt houden. 


Nodig:
- 1 kilo witlof
- 1 grote ui fijngesnipperd
- beetje olie of bakboter
- 1 bouillonblokje
- 100 cc melk
- Zelfgemaakte kaassaus of een zakje sausmix
- 100 gram geraspte kaas
- 100 gram ham in blokjes, optioneel

Ik zal beide manieren beschrijven, met het zakje sausmix en met zelfgemaakte kaassaus. Misschien vind je het raar maar dit is een van de weinige gerechten waarbij ik nog graag een zakje sausmix gebruik. Gewoon omdat het kan en omdat ik het lekker vind zo.  

Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal het onderkantje en de buitenste, lelijke bladen van de witlof af en snijd ze door midden


Vroeger was witlof bitter. Tegenwoordig wordt het anders geteeld en smaakt het veel milder. Om het nog milder te krijgen haal je de harde witte kern eruit. 


Snijd de witlof nog en keertje door in de lengte en snijd er dan (kwart) ringetjes van. Spoel af in een vergiet. 


Verhit de olie of boter in de pan. Fruit het uitje aan.


Voeg de witlof en een bouillonblokje toe. Gebruik groentebouillon als je het gerecht vegetarisch wilt houden. 


Fruit ook de witlof even aan en voeg dan de melk toe. Laat ca. 8 minuten pruttelen of iets korter voor meer beet. 


Voeg nu nog slechts 50 cc water toe en het zakje sausmix. Doordat er al heel veel vocht is vrijgekomen van de witlof is dit voldoende. Gebruik kaas, roomsaus of de hamkaas sausmix. 


Voeg de hamblokjes toe. 


Schep de witlof in een ovenschaal. Strooi de kaas erover en zet het nog ca. 10 minuten in de oven of onder de grill. 


Eet smakelijk! 



Zelf kaassaus maken:
- 25 gram boter
- 30 gram bloem
- 1/2 bouillonblokje (of poeder)
- ca. 250 cc water of melk
- geraspte kaas of een bakje smeerkaas
- evt. nog wat peper en zout

Smelt de boter in een pannetje. Laat het niet bruin worden. Voeg de bloem toe en laat dit garen. Voeg een scheut water of melk toe en roer door met een garde. Voeg meer vocht toe als de saus te dik is. Maak de saus niet te dun daar er nog vocht bij de witlof zit. Liever 150 cc water dan 250 cc. Voeg de geraspte kaas toe en een beetje bouillonpoeder. Proef of het op smaak is.

Lees hier uitgebreid hoe je een basissaus maakt.

Wat te doen als je witlof over hebt?
Ik maak altijd een kilo witlof klaar omdat die verhouding precies goed is voor één zakje sausmix. Als ik over heb dan vries ik het in porties in. Als ik het ga eten dan ontdooi ik het in de magnetron. Er komt dan weer heel veel vocht vrij. Tussendoor giet ik het dan een keertje af in een vergiet en dan warm ik het verder door en dan is het precies goed.

Je kunt het ook eten zonder te gratineren maar het kaaskorstje maakt het wel extra lekker.

En voor wie de aardappelen erbij willen maken is hier het recept.



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


2 opmerkingen:

  1. Hoi, die aardappelen zien er ook heerlijk uit, hoe maak je die? Alvast bedankt! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de link naar de aardappelen ook in de blog geplaatst zodat je hem aan kunt klikken.

      Verwijderen