donderdag 12 maart 2015

Oreo cake

Ik ben een slechte kok. Tenminste als het op bakken aankomt. Op het moment dat ik zin heb om bijvoorbeeld een cake te bakken grijp ik altijd wel iets mis. De boter is op, de eieren zijn te koud of ik heb net niet meer genoeg bakmeel. Ook wil ik dat zo'n cake dan snel klaar is en niet dat ik eerst een kwartier moet mixen. Dat komt omdat ik niet voorbereid een cake ga bakken maar spontaan en dan moet het ook NU. Afgelopen week weer. Mijn zoon had examen gedaan en hoorde op dat moment al dat hij was geslaagd. Nou daar hoort dus cake bij en die moet het liefst net uit de oven komen als hij binnenstapt. Ik wilde al heel lang een cake maken met Oreo's (geinspireerd op de stroopwafelcake) en laat ik die overheerlijke pikzwarte koekjes nou net in huis hebben samen met nog twee pakken simpele cakemix die je alleen met water hoeft te mengen. Hieronder het resultaat.

Ik weet wel heel goed hoe ik een "echte" cake moet bakken dus dat recept staat er ook bij.Nodig (voor een grote cake):
- 2 pakken homemade cakemix
- 300 ml water
- 1,5 rol Oreo
- boter om de vorm in te vetten

Of:
- 300 gram boter op kamertemperatuur
- 300 gram suiker
- 6 eieren op kamertemperatuur
- 2 zakjes vanillesuiker
- snufje zout
- 300 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
- scheutje melk
- 1,5 rol Oreo
- boter om de vorm in te vetten

Zoals ik bij de appelkaneelcake al vertelde bak ik het liefst in een tulband omdat de cake dan beter gaart. Voor deze cake heb ik de grote tulband gebruikt. Het is een springvorm met een binnenstuk.

Verwarm de oven voor op 145 graden (hetelucht). Vet de vorm in. Mix het meel uit het pak cakemix met het water. Breek de Oreo's in stukjes. Houdt er ca. 6 achter. Snijd die door midden (door het creme heen) voor bovenop het deeg. 

Meng met een spatel de Oreo stukjes door het deeg. Giet het deeg in de bakvorm. Verdeel de doorgesneden Oreo over de bovenkant. Zet het deeg voor ca. 55 minuten in de voorverwarmde oven. Steek er een satestokje in. Zit daar geen deeg meer aan dan is de cake gaar. Maak de springvorm los en laat afkoelen op een rooster. 

Het deeg voordat het de oven ingaat:


Net uit de oven:


Omgekeerd uit de springvorm. 


 En aangesneden:
Hoe je gewone cakemix maakt: 
Neem een ruime mixkom. Gebruik een elektrische mixer en mix de boter los. Suiker, vanillesuiker en snufje zout erbij en net zolang mixen tot de suiker is opgenomen en het geheel romig wit ziet. Dan ga je één voor één de eieren oplossen, mengen in de boter.

Als dat klaar is dan kiep je in één keer het zelfrijzend bakmeel erbij en dan roer je dat voorzichtig door het geheel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dan vaak nog een paar minuten de mixer erop zet. Het eindresultaat kan dan minder luchtig zijn. Is het deeg te droog dan kan je er nog een heel klein scheutje melk door mengen.

Het afbakken en het verhaal met de Oreo's is verder hetzelfde. De bakvorm moet voor ongeveer 2/3e gevuld zijn. Niet meer want dan komt de cake er teveel bovenuit. Heb je een kleine vorm hou dan 200 gram aan van alles, 1 zakje vanillesuiker en 4 eieren.

Variatie:
- Vervang de stukjes Oreo voor stukjes stroopwafel


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen