donderdag 5 maart 2015

Mexicaanse kaassoep

Via Pinterest kwam ik laatst weer eens zo'n foto tegen waarvan ik dacht, die moet ik maken. Het zag er zo onwijs lekker uit en OMG wat smaakte dat ook verrukkelijk. Ik heb het iets anders gemaakt dan het recept wat ik daar tegenkwam want daar ben je hobbykok voor (je eigen draai ergens aan geven) maar je moet het echt proberen. Een heerlijke eiwitrijke maaltijdsoep.


Nodig (voor 4-6 flinke kommen):
- 250 gram gehakt
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 1 grote ui fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 3 eetlepels Mexicaanse kruiden
- 200 gram cheddarkaas (8 plakjes)
- 1 liter melk
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blik zwarte bonen
- 1 theelepel chilivlokken
- crème fraiche
- taco chips
- peper en zout
- 1 klein blikje maiskorrels, optioneel

Ik heb een grote braadpan die ook ideaal is om soep te maken. Dan kan alles in één moeite door in dezelfde pan. Rul je gehakt met wat peper en zout in de pan zonder boter. Haal eruit met een schuimspaan en zet even apart.

Laat in dezelfde pan de boter smelten en fruit uien en knoflook aan. Voeg dan de bloem toe en laat het garen terwijl je blijft roeren. Voeg dan het blikje tomatenblokjes erbij en net zoveel melk tot de soep op dikte naar wens is. Ik heb bijna een liter melk gebruikt. Laat een minuut of 10 doorkoken en zet evt de staafmixer erop als je de tomatenblokjes fijner wilt hebben.


Voeg de Mexicaanse kruiden en de cheddarkaas toe. Proef hoeveel je nodig hebt. Ik heb een pot zelfgemaakte Mexicaanse kruiden staan die ik voor dit soort gerechten gebruik maar heb je geen tijd of zin om die zelf te maken neem dan een zakje tacokruiden. Maak lekker pittig met wat van die gedroogde chilivlokken.


Voeg als laatste de gehakt terug in de pan en kiep er een blik uitgelekte zwarte bonen bij. Wil je de soep gevulder dan kan je ook nog een blik rode kidneybonen toevoegen of een blikje mais. 

Dien de soep op met een lepel crème fraiche en verkruimelde taco chips. Serveer er brood bij. 


Variaties:
- Zonder gehakt ook een prima vegetarische soep
- Niet geprobeerd maar ik denk dat je ook een flesje (light) kookroom kunt gebruiken aangelengd met water ipv melk

Hollandse kaassoep ga je ook lekker vinden



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer Mexicaanse recepten




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:





8 opmerkingen:

  1. Vandaag deze soep gegeten en het was een enorm succes!
    Dit wordt echt vaker gemaakt, heel erg bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie, fijn dat jullie er ook zo van genoten hebben. Mocht je nog wat over hebben zoek dan even naar de wraptaart op deze blog. Daar heb ik toen een restje in verwerkt, wat prima ging en ook superlekker was.

      Verwijderen
  2. Vandaag gemaakt voor morgenavond, beetje geproefd en moet me echt inhouden. Hmmmmm superlekker! Groet Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik maak deze soep met 750 ml bouillon en 100 ml kookroom.. ipv gezeefde tomaat verse tomaat .. heerlijk ook

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verse tomaat is altijd lekker. Ik kijk altijd even naar het seizoen wat ik gebruik

      Verwijderen
  4. Lekker zeg! Word hier heel blij van.. Dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen