donderdag 5 maart 2015

Mexicaanse kaassoep

Via Pinterest kwam ik laatst weer eens zo'n foto tegen waarvan ik dacht, die moet ik maken. Het zag er zo onwijs lekker uit en OMG wat smaakte dat ook verrukkelijk. Ik heb het iets anders gemaakt dan het recept wat ik daar tegenkwam want daar ben je hobbykok voor (je eigen draai ergens aan geven) maar je moet het echt proberen. Een heerlijke, vullende maaltijdsoep.


Nodig (voor 4-6 flinke kommen):
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 1 grote ui fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 0,5 à 1 paprika in blokjes, optioneel
- 3 eetlepels Mexicaanse kruiden
- 200 gram cheddarkaas (8 plakjes)
- 1 liter melk
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blik zwarte bonen
- 1 theelepel chilivlokken
- peper en zout
- 250 gram gehakt, optioneel
- crème fraîche, optioneel
- nacho's, optioneel

Ik heb een grote braadpan die ook ideaal is om soep te maken. Dan kan alles in één moeite door in dezelfde pan. 

Smelt boter en fruit daar de uien in gaar. Voeg knoflook, paprika en tomatenpuree toe en bak even mee. 

Voeg in 1x de bloem toe en laat het garen terwijl je blijft roeren. Voeg dan een flinke scheut koude melk toe en het blikje met tomatenblokjes. Mix met een garde door en voeg melk toe totdat de soep de dikte naar wens heeft. Ik heb bijna een liter melk gebruikt. Laat een minuut of 10 doorkoken en zet evt. de staafmixer erop als je de tomatenblokjes fijner wilt hebben.


Voeg de Mexicaanse kruiden en de cheddarkaas toe. Proef hoeveel je nodig hebt. Ik heb een pot zelfgemaakte Mexicaanse kruiden staan die ik voor dit soort gerechten gebruik maar heb je geen tijd of zin om die zelf te maken neem dan een zakje tacokruiden. Maak lekker pittig met wat gedroogde chilivlokken.


Voeg als laatste uitgelekte zwarte bonen bij. Je kunt ook kiezen voor kidneybonen en/of mais. 

Breng de soep op smaak met peper en zout. Dien de soep op met een lepel crème fraîche en optioneel verkruimelde nacho's. Serveer brood bij de soep. 


Variaties:
- Rul gehakt gaar en voeg toe aan de soep .
- Bak een in blokjes gesneden courgette mee voor meer groenten en vulling. 


Hollandse kaassoep ga je ook lekker vinden



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer Mexicaanse recepten



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

9 opmerkingen:

  1. Vandaag deze soep gegeten en het was een enorm succes!
    Dit wordt echt vaker gemaakt, heel erg bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie, fijn dat jullie er ook zo van genoten hebben. Mocht je nog wat over hebben zoek dan even naar de wraptaart op deze blog. Daar heb ik toen een restje in verwerkt, wat prima ging en ook superlekker was.

      Verwijderen
  2. Vandaag gemaakt voor morgenavond, beetje geproefd en moet me echt inhouden. Hmmmmm superlekker! Groet Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik maak deze soep met 750 ml bouillon en 100 ml kookroom.. ipv gezeefde tomaat verse tomaat .. heerlijk ook

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verse tomaat is altijd lekker. Ik kijk altijd even naar het seizoen wat ik gebruik

      Verwijderen
  4. Lekker zeg! Word hier heel blij van.. Dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben deze soep nu voor de 5e of 6e keer aan het maken, in grote hoeveelheden 😀 want deze vindt gretig aftrek bij de kinderen, die er speciaal voor omrijden als ik deze gemaakt heb. Heerlijk en dank je wel voor dit succesnummer!

    BeantwoordenVerwijderen