vrijdag 7 december 2018

Pittige kruidenmix voor kip, aardappelen, eieren enz.

Deze kruidenmix maakte ik een keertje toen ik kilo's kippenpoten moest kruiden. Ik ben wat gaan mengen en omdat ik niet precies wist hoeveel ik nodig had, had ik wat extra gemaakt. Dat is ondertussen al op en een tweede badge die ik maakte ben ik ook bijna al doorheen. De mix is namelijk zeer veelzijdig. Ik strooi het over gebakken aardappeltjes, gebruik het om een omelet te kruiden, breng er soep mee op smaak en het is dus heerlijk als kipkruiden.

De kruiden in de mix zijn basiskruiden die ik sowieso al veel gebruik. Paprikapoeder, kerriepoeder, chilipoeder, knoflookpoeder en wat zout.Nodig: 
2 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels masala kerrie (maakt het iets spannender dan gewone kerriepoeder)
1 eetlepel pull biber, grof (toko)
1 eetlepel pull biber, fijn (toko)
1 eetlepel knoflookpoeder
0,5 - 1 eetlepel zout

Als je geen masala in huis hebt kan je ook gewone kerriepoeder gebruiken. Masala kerrie is Surinaamse kerrie, te koop in zakjes bij de supermarkt / toko.

Pull biber is gedroogde peper die niet al te scherp is. Ik meng grove en fijne pull biber voor een andere beleving maar je kunt ook één soort gebruiken. Als vervanging kan je ook chilipeper of cayennepeper gebruiken. Dit geeft wel een andere smaak maar geeft de pit en daar gaat het om. Ben je geen scherpte gewend gebruik dan eerst de helft en vul aan totdat je het lekker vindt.

Meng de kruiden en specerijen en bewaar ze in een afgesloten pot. De kruidenmix is zeker een jaar houdbaar.

De verhouding als hierboven vinden wij lekker. Je kunt spelen met de verhoudingen. Je kunt het ook zonder zout maken en dan zout naar behoefte bij het gerecht toevoegen. Wil je er wat groen doorheen, meng er dan een eetlepel gedroogde peterselie doorheen. Dat staat leuk bij gebruik. 

Hoe te gebruiken:
Als je eenmaal een potje hebt staan zal je het steeds vaker gebruiken. Zoals ik al beschreef, ik strooi het over de aardappelen, eieren, maak er soep en saus mee op smaak en kruid er mijn kip mee. Gemengd met wat olie is het ook lekker als marinade voor bijvoorbeeld speklapjes, varkenshaas.

Strooi wat over kip zoals je ook peper en zout zou gebruiken. Niet teveel, niet te weinig (lastig aan te duiden maar als je een keer teveel gebruikt dan laat je het wel de volgende keer). Ongeveer een eetlepel op 500 gram kip.

Het is ook lekker als marinade in combinatie met wat ketjap manis.

Er staan nog veel meer kruidenmengsels hier op mijn blog. Ken je ze allemaal al?


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten