woensdag 5 december 2018

Limoncellomousse, deze wil je proeven!

Sinds een jaar of twee geef ik kookworkshops en daar kreeg ik de vraag naar een recept voor Limoncellomousse. Het was nog niet in mij opgekomen om dat uit mezelf te gaan maken maar deze vraag zette mij aan het triggeren en na wat gezoek op internet en zelf aan de slag gaan ben ik tot een perfect recept gekomen. Het leuke is dat je het zelf kunt aanpassen. Je kunt het nog wat zoeter maken of juist wat zuurder. Iets meer of minder drank erdoor kan ook. De verhouding in het recept is zoals wij het erg lekker vinden.


Nodig (3 glaasjes van ca. 150 ml of 6 kleinere glaasjes):
- 2 verse eieren (medium)
- 200 ml slagroom
- 50 gram witte basterdsuiker
- 1 limoen + limoen om te garneren
- ca. 50 ml Limoncello
- 2 blaadjes witte (doorzichtige) gelatine

Limoncello is een Italiaanse drank gemaakt van alcohol met citroen en suiker. O.a. verkrijgbaar bij de slijter. Als je Limoncello puur drinkt is het 't lekkerst om het zo koud mogelijk te drinken. Bij mij ligt lag de fles dus in de vriezer. Ik heb de Limoncellomousse gemaakt met limoen in plaats van citroen. Ik dacht namelijk dat Limoncello een limoenlikeurtje was en had al limoenen in huis gehaald. Omdat deze combi erg geslaagd is laat ik het voortaan bij limoen.

Ik heb het nu vier keer gemaakt in een week tijd (vandaar dus dat de fles niet meer in de vriezer ligt, ik moet weer nieuwe halen). De eerste keer zonder gelatine, toen met gelatine die ik te snel ging verwerken, toen met teveel gelatine waardoor het meer pudding dan mousse werd en daarna met de juiste hoeveelheid.

Hier had ik de gelatine niet lang genoeg laten opstijven waardoor de drank naar onderen zakte. Dit was dus niet de bedoeling. Hoe je het wel doet/ Lees verder onder de foto.


- Laat de gelatine minimaal 5 minuten weken in een bakje met koud water.
- Was de limoen en rasp wat groen van de schil. Zet apart.
- Pers de limoen uit. Doe het sap door een zeefje in een maatbeker en vul aan met Limoncello totdat je een totale hoeveelheid van 100 ml sap hebt. 
- Verwarm de helft van de sap en los daar de uitgeknepen gelatine in op. Schenk terug bij de rest van het sap in de maatbeker en laat afkoelen.

- Splits de eieren.
- Klop het eigeel op met de basterdsuiker totdat het wit en schuimig gaat zien. Gebruik een handmixer, is het handigst.
- Voeg het sap toe aan het eigeel en meng door elkaar.

- Neem een tweede kom die goed ontvet is en gebruik schone mixerhaken. Klop het eiwit stijf. Dit kan een paar minuten duren. Het is goed als je de kom op z'n kop kunt houden en er niks meer uitloopt.

- Neem een derde kom en klop de slagroom op tot een stevige massa. 

- Meng nog een keer het eigeel door en voel of deze al iets steviger wordt. Zo niet, laat het dat nog even staan om te voorkomen dat het vocht van het sap eruit gaat zakken. 
- Meng met een spatel de slagroom door het eigeel en meng dan het eiwit erdoor. Meng het geheel goed door maar doe voorzichtig zodat je niet al het lucht er weer uitslaat.

- Verdeel de Limoncellomousse over glaasjes. Garneer met de limoenschilletjes en een schijfje limoen. Laat de mousse ca. 2 uur opstijven in de koelkast. Je kunt de mousse prima een dag van te voren maken. 


Op onderstaande foto was de mousse iets te grof van structuur. De tweede keer heb ik het mengsel iets langer doorgeroerd. Zie foto hierboven waar de mousse in de kleine glaasjes zit. Je kunt de mousse dan uitschenken in de glaasjes en hoeft het dan niet erin te lepelen.


Variatie: 
- Gebruik toch citroen in plaats van limoen (nog niet geprobeerd).
- Wil je geen alcohol gebruiken, neem dan alleen limoen/vruchtensap.
- In plaats van basterdsuiker kan je ook gewone suiker gebruiken.
- Bij de vierde poging heb ik Limoncello gemengd met mandarijn-likeur, was ook lekker.

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten