maandag 29 oktober 2018

Winterse kruidencake

Ik was afgelopen weekend in Duitsland waar ik een potje met Lebküchen kruidenmix kocht. Ik liep er tegenaan en omdat ik er nog nooit iets mee gemaakt had wilde ik het proberen voordat ik zelf zou gaan mengen. Normaliter gebruik ik speculaaskruiden maar door de grotere hoeveelheid gember vind ik deze lekkerder. Ondertussen heb ik een kruidenmengsel gemaakt die je ook kunt gebruiken voor deze cake, zo hoef je niet opzoek naar een mix.

Deze kruidencake smaakt heerlijk bij de koffie maar natuurlijk ook bij een glas warme chocolademelk. Meng daar voor de gein ook een theelepel van de koekkruiden doorheen, het zal je verrassen.


Nodig (bakvorm van ca. 25 cm):
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur + boter om de bakvorm in te vetten
- 200 gram donkerbruine basterdsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren (medium)
- snufje zout
- 1 flinke eetlepel Lebküchenmix of koekkruiden
- schil van 1 sinaasappel, optioneel

Koekkruiden:
- 3 theelepels kaneel
- 3 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels nootmuskaat
- 0,5 theelepel kruidnagelpoeder

Ik gebruikte de Lebküchenmix maar mocht je die nergens kunnen kopen maak dan de koekkruidenmix als hierboven. Meng de koekkruiden en gebruik hier 1 eetlepel van door het beslag. Proef het beslag na bereiden en voeg desgewenst nog een beetje toe. Bewaar de overige koekkruiden in een afgesloten potje. 

* Vet de bakvorm in.
* Neem een mixkom en mix de boter, bruine suiker, koekkruiden en snufje zout een minuut of vijf door elkaar.
* Verwarm de oven voor op 145 graden, heteluchtoven of 160 graden, gewone oven.
* Voeg één voor één de eieren toe totdat deze zijn opgenomen in het beslag.
* Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en roer door met een spatel zodat het beslag luchtiger blijft.
* Schep het beslag in de cakevorm.
* Bak de cake in ca. 50 - 55 minuten mooi gaar. Je kunt dit testen door aan het eind een satéprikker in de cake te steken. Komt deze er droog uit dan is de cake gaar.
* Haal de cake uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster.

Ik heb gelijkertijd met de koekkruiden wat sinaasappelschilpoeder toegevoegd (kwam ik ook tegen in Duitsland). Hier proef je niet zoveel van dus een volgende keer gaat er geraspte verse schil doorheen.

Bij gebruik van een grotere bakvorm kan je het recept keer 1,5 doen.

Variatie: 
- Je kunt deze cake ook maken met kruidenmix voor Gingerbread Man (is eender aan Lebküchen) of met speculaas / andere koekkruiden.
- Maak ook deze Sinterklaas cake met kruidnoten.
- Ook lekker met stukjes appel of walnoten erdoor.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten