vrijdag 3 februari 2017

Lemoncurd fudge in een jasje van chocolade (dus een overheerlijke bonbon)

Afgelopen maandag publiceerde ik het recept van de drop / salmiak fudge waarbij ik beloofde ook het recept van de lemoncurd fudge te plaatsen. Ik heb al heel wat soorten fudge gemaakt maar deze fudge wilde na een nacht koeling niet hard worden. Heel erg zonde want ze waren enorm lekker maar heel lastig om te eten. Ik heb het toen even laten bezinken en besloten er bonbons van te maken. Dit werd een beetje een knoeiboel maar uiteindelijk vind ik dat ze best nog goed gelukt zijn en ze werden er door de chocolade alleen maar lekkerder door.


Nodig: 
- 0,5 blikje gecondenseerde melk
- 200 gram witte chocolade
- 150 gram lemoncurd (half potje)
- 2 grote witte merengues (30 gram)
- ca. 300 gram pure chocolade
- 10-20  druppels gele levensmiddelen kleurstof, optioneel
- musketzaad, optioneel

Ook van deze fudge maakte ik een kleine hoeveelheid. De andere helft van het blikje gecondenseerde melk gebruikte ik voor de drop / salmiak fudge. Als je nog nooit fudge hebt gemaakt lees dan eerst het basisrecept

De pot met lemonfudge vond ik bij het zoete broodbeleg (jam, hagelslag) in de supermarkt. 

Neem een vel bakpapier waar je de fudge op kunt uitstrijken. Ik vouw het bakpapier in een bakvorm zodat ik het makkelijker kan verplaatsen. Ook is het dan beter verdeeld en kan je het daardoor makkelijker in gelijke stukken snijden.

Verwarm de gecondenseerde melk. Meng de lemoncurd door de melk. Ik wilde de fudge iets geler hebben en heb er een paar druppels gele levensmiddelen kleurstof doorheen geroerd tot de kleur naar wens was. Dit is niet noodzakelijk maar vond ik wel leuk om te proberen en het resultaat zag er goed uit.  

Breek de witte chocolade in blokjes en meng deze ook door de melk. Normaliter wordt de melk nu een soort van stroperig en heb je dus fudge maar dit keer kreeg de melk al een andere structuur toen ik de lemoncurd toevoegde. Mede door de lemoncurd werd de fudge later ook niet hard (denk ik). Als de chocolade is opgelost knijp je de merengue met je hand in kleine stukjes en roer je deze door de fudge. Verdeel de fudge over het bakpapier. 

Voor garnering legde ik er nog wat marshmallows op maar dit mag je achterwege laten.


De volgende dag wilde ik de fudge aansnijden en dat werd een zooitje. De fudge bleef aan het bakpapier plakken en ik moest er een mes ondersteken wilde ik er iets vanaf krijgen. Op de foto hieronder kan je het een beetje zien. 


Ik heb de stukjes van hierboven toen nog een keer gehalveerd en er balletjes van gedraaid. De balletjes hebben een doorsnee gekregen van pakweg 1,5 centimeter. Maak ze niet groter want dan wordt het een erge grote bonbon. Draai de balletjes zo koud mogelijk en met koude handen. Plaats ze na het draaien in de vriezer (minimaal een half uur). 


Om er bonbons van te maken smelt je 200 gram pure chocolade au bain-Marie. Zet een schaaltje op een pan met warm water waarin je de chocolade laat smelten. Als de chocolade is gesmolten haal je het schaaltje uit de pan en voeg je de resterende 100 gram pure chocolade toe. Laat dan verder smelten. 

Haal nu de balletjes fudge door de chocolade. Leg ze op een vork, doop ze in de chocolade, laat ze uitlekken en schuif ze voorzichtig op bakpapier. Dit is dus knoeiwerk maar wel erg leuk om te doen en de chocolade die eraan blijft hangen blijft eetbaar dus gewoon laten zitten. 

Als de chocolade nog niet is opgedroogd kan je er wat musketzaad of wat poeder van de merengue overheen strooien. Ook zou je ze later nog kunnen versieren met sliertjes gesmolten witte chocolade.Ik heb de bonbons na het hard worden van de chocolade van het bakpapier afgehaald en ze bewaard in een afgesloten trommel buiten de koelkast. De buitenkant van de bonbon is lekker knapperig en de binnenkant is nu zacht zoals het mag zijn. De combi chocolade met lemon is super, echt de moeite waard dus om deze fudge te maken al zijn ze anders geworden dan ik voor ogen had. 

Hier heb ik een van de bonbons opengesneden om de binnenkant te laten zien. 


En hier nog even een foto gemaakt zodat je ziet hoe de lemoncurd eruit ziet. Heb geen idee of het ook verkrijgbaar is in andere potten (zal vast wel). 


Variatie:
- Proef of je de fudge zuur genoeg vindt. Ik proefde nadat ik de lemoncurd aan de melk had toegevoegd en heb er toen een theelepeltje citroensap (uit een flesje) bijgedaan. 
- Maak de lemoncurd zelf. Via Google vind je meerdere recepten. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier alle fudge receptenWil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten