zondag 5 februari 2017

Boerenkool op z'n Oosters met een beetje pit

Ik had vandaag enorm veel trek in boerenkool maar niet in stamppot. Ik was een aantal recepten tegengekomen waar gesproken werd over gewokte boerenkool met sambal en ketjap. Ik ben wat gaan samenvoegen en we hebben gesmuld. Snel dus plaatsen hier want dit wil ik zeker vaker gaan maken.


Nodig (3 tot 4 personen):
- 600 gram grof gesneden boerenkool 
- 500 gram aardappelblokjes of mini krieltjes
- 100-200 gram magere spekreepjes
- 1 flinke varkenshaas (400 gram)
- 1 ui 
- 2 theelepels mosterd
- 3 eetlepels ketjap 
- 1 eetlepel honing
- ca. 0,5 theelepel pull biber (gedroogde peper)
- ca. 1 theelepel sambal 
- handje cashewnoten
- gefrituurde uitjes

Wij hebben hier ruim voldoende aan (eten er samen twee dagen van) maar zijn er grote eters in huis dan kan je gerust meer boerenkool en aardappeltjes toevoegen. 

Bak de spekreepjes uit in een ruime braadpan. Laat rustig bakken zodat de spekjes knapperig worden. Voeg de fijngesneden ui toe zodra er wat vet vrijkomt. Je zou hier ook nog een teentje knoflook kunnen toevoegen. 


Snijd ondertussen de varkenshaas in blokjes en smeer in met mosterd. Dit is niet noodzakelijk maar ik vind het zelf erg lekker. Bak de varkenshaas mee met de spek en ui. Gaar ondertussen de aardappeltjes voor. Knip een gaatje in het zakje en leg het in de magnetron. Reken ongeveer vijf minuten op vol vermogen voor 500 gram. Gebruik je geen magnetron lees dan verder. 


Voeg de aardappeltjes toe aan het vlees, uienmengsel. Bak ze mee tot ze een beetje kleur krijgen. Heb je ze niet in de magnetron gehad, bak ze dan door tot ze gaar zijn. 


Voeg in delen de boerenkool toe. Als er een gedeelte is geslonken voeg je het volgende deel toe. 


Breng op smaak met de ketjap, honing en sambal. Ik deed er pull biber door maar je kunt ook meer sambal gebruiken. Proef! Blijf nu roerbakken tot de boerenkool gaar is. Ik deed er nog een scheutje water (50 ml) door. Wordt het net iets smeuïger. 


Serveer de boerenkool met cashewnoten (die ik even in een droge pan bruiner heb laten worden) en van die gefrituurde uitjes. Eet smakelijk. 


Variatie:
- Ik gebruikte 200 gram spekreepjes. Dit maakt het geheel wat zout, moet je van houden. Je kunt minder gebruiken of de reepjes apart bakken, uit laten lekken en dan toevoegen aan de boerenkool.
- Gebruik hamblokjes gebruiken i.p.v. spek.
- Gebruik hamlapjes of kipfilet i.p.v. varkenshaas, al is varkenshaas wel heel erg lekker erdoor.
- Snijd een (halve) rode peper fijn en bak mee met de uien. Laat dan de sambal en pull biber achterwegen
- Bak kleine stukjes rode paprika mee.
- Bak schijfjes champignon mee.
- Eet het met rijst i.p.v. aardappeltjes.
- Neem pinda's i.p.v. cashewnoten.

Kindvriendelijk:
- Pas op met de sambal.

Lijkt het je wat? Probeer dan ook deze Oosterse spruitjes:Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-----------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:
4 opmerkingen: