woensdag 19 oktober 2016

Oosterse spruitjes (ketjap spruitjes)

Gisteren stond hier een flinke pan met Smoor Djawa te pruttelen en dat wilde ik vandaag eten met spruitjes. Ik was namelijk al een paar keer recepten tegen gekomen van Oosterse spruitjes dus deze groenten leken me zeer geschikt om met de smoor te combineren. Nu eet ik spruitjes meestal gewoon met aardappelen dus ik moest even aan het idee spruitjes met rijst wennen maar ben het maar gewoon gaan maken. Het resultaat was erg lekker en het paste heel goed bij elkaar. Er uiteindelijk een eigen recept van gemaakt dat ik graag met je wil delen.


Nodig (3 personen):
- 600 gram spruitjes
- 1 kleine ui gesnipperd 
- 1 knoflookteentje uitgeperst
- ketjapsaus of: 
- scheut ketjap manis, sambal en wat nasikruiden
- sesamzaadjes
- olie, zout

Ik had 600 gram spruitjes waarvan ca. 500 gram overbleef na het schoonmaken. Haal het kontje eraf en het buitenste blaadje. Snijd de spruitjes door midden. Hierdoor trekt de saus er straks goed in. 

Kook de spruijtes in een minuut of zeven (afhankelijk van de grootte van de spruitjes) bijna gaar in water met een snufje zout. Giet af. 

Verwarm wat olie en fruit het uitjes en de knoflook aan. Laat zacht worden. Voeg de spruitjes toe en bak even goed door. Voeg nu de ketjapsaus toe en laat nog even pruttelen tot de spruitjes gaar zijn. 

Ketjapsaus:
Wij aten de spruitjes bij Smoor Djawa. Omdat ik deze in de slowcooker had gemaakt had ik flink wat saus over. Hiervan heb ik een flinke opscheplepel door de spruitjes gedaan. Een gedeelte van de saus staat nu in de vriezer voor een volgende keer. Geen ketjapsaus? Geen probleem. Voeg een scheutje ketjap door de spruitjes, voeg wat sambal toe en proef of je er nog extra smaak aan wilt geven door er wat nasikruiden aan toe te voegen. Je kunt er ook nog wat gember doorheen doen als je dat lekker vindt. 

Serveer de spruitjes met geroosterde sesamzaadjes (de zaadjes heel even in een droge koekenpan aanbakken). 

De spruitjes zijn dus heerlijk met (pandan) rijst en Smoor Djawa 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten