Nodig (3 personen):
- 600 gram spruitjes
- 1 ui gesnipperd en/of wat fijngesneden prei
- 1 knoflookteentje uitgeperst
- ketjapsaus (zie verder in het recept) of: scheut ketjap manis, sambal en wat nasikruiden
- sesamzaadjes
- olie, zout
Haal de onderkant van de spruitjes af en het buitenste blaadje. Snijd de spruitjes doormidden. Hierdoor trekt de saus er straks goed in. Ik had 600 gram spruitjes gehaald waarvan ca. 500 gram overbleef na het schoonmaken.
Verwarm wat olie en fruit het uitje en de knoflook aan. Voeg de spruitjes toe en bak even goed door. Doe een half kopje water bij de spruitjes, deksel op de pan en laat zachtjes gaar smoren. Breng dan op smaak met ketjapsaus. Als de spruitjes nog niet gaar zijn en het water is verdampt dan kan je nog een beetje water toevoegen.
Ketjapsaus:
Wij aten de spruitjes bij Smoor Djawa. Omdat ik deze in de slowcooker had gemaakt had ik flink wat saus over. Hiervan heb ik een flinke opscheplepel door de spruitjes gedaan. Een gedeelte van de saus staat nu in de vriezer voor een volgende keer. Geen ketjapsaus? Geen probleem. Voeg een scheutje ketjap door de spruitjes, voeg wat sambal toe en proef of je er nog extra smaak aan wilt geven door er wat nasikruiden aan toe te voegen. Je kunt er ook nog wat gember doorheen doen als je dat lekker vindt.
Serveer de spruitjes met geroosterde sesamzaadjes (de zaadjes heel even in een droge koekenpan aanbakken).
De spruitjes zijn dus heerlijk met (pandan) rijst en Smoor Djawa
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
-------------------------------------------------------------
Geen opmerkingen:
Een reactie posten