vrijdag 10 februari 2017

Bosui of lenteui drogen

Zo leuk, dit is weer iets wat per toeval is ontstaan. Ik had gesneden lente ui over, had het weggezet en was het vergeten. Waarom drogen? Nou, ik heb vaak wat over en dan vind ik het zonde om weg te gooien. De gedroogde ui kan je gebruiken in sauzen of soepen.


Nodig:
- restjes bosui of lenteui

Een bosui is een volgroeide lenteui waar van die grotere bolletjes aan de onderkant zitten. Ik gebruik ze door elkaar, heb meestal lenteui in huis. Lenteui is wat goedkoper.

Een paar jaar geleden kreeg ik de tip om de wortel van zo'n uitje in een glas water te zetten. Als het groen er dan vanaf geknipt is groeit het spontaan weer aan. Dit kan je meerdere keren herhalen en zo doe je best lang met je bosje uien. Dit doe ik dan ook regelmatig tot ik laatst wat ui had voorgesneden ter garnering. Ik had dat in een bak gedaan en boven op mijn keukenkast gezet, het stond in de weg. En toen... toen vergat ik het.

Diezelfde bak staat vaker op mijn kast dus het viel niet op dat er iets vreemds stond. Dat er iets in de bak lag kon ik niet zien omdat het te hoog stond. Na een paar dagen pakte ik de bak en toen lager er keurig gedroogde stukjes lenteui in de bak. Deze in een potje gedaan en later in de soep verwerkt. Het werd weer zacht, gaf nog wat smaak af en kleurde de soep mooi, handig dus.

Sinds die tijd heb ik het al een paar keer gedaan. Je zou er ook de oven voor aan kunnen zetten maar dat vind ik dan weer zo zonde voor die paar stukjes ui. Verder doe ik het alleen als ik het al heb voorgesneden want met verse bosui kan je net wat meer zoals garneren of het in de sla verwerken.

Zie hier de bak voor en na het drogen:Hoe je het doet:
Haal de buitenste, lelijke blaadjes van de lenteui. Snijd de wortel eraf. Snijd de uien in halve ringen en verdeel ze over een ruime bak. Het beste kunnen de stukjes ui elkaar zo min mogelijk raken. Zet de bak weg en na een dag of vier vijf zijn je uien gedroogd. Dit hangt ook af van de temperatuur waar het staat. Bewaar de gedroogde uien in een afsloten pot. 

Variatie:
Dit kan natuurlijk ook met peterselie, bieslook, tijm, rozemarijn en andere groene kruiden. Nog niet gedaan maar zeker handig als je wat restjes overhoudt. 

Drogen in de oven:
Tomaten en appels droog ik in de oven. Zie hier de recepten.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

2 opmerkingen:

 1. Esther op het Land16 februari 2017 om 09:52

  Hi Marlon, leuke tip!

  Als ik bosui over heb snij ik het in dunne ringetjes en vries het losjes in in een zipbag. Heb ik verse lente-ui nodig dan haal ik een handje uit de vriezer. Zo ontdooit en smakelijk!

  Groet, Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed idee Esther, ga ik zeker ook een keer proberen.

   Verwijderen