maandag 10 maart 2014

Provençaalse ovenschotel met kip

Op deze schotel zijn heel veel varianten mogelijk. Ik heb het hier gemaakt met aardappel, tomaat, winterpeen, en drumsticks. Onderaan staan een aantal variaties. 



Nodig:
- 2 tot 3 drumsticks per persoon (hier lusten ze er wel drie ;)), kipfilet of kippendijen
- ca. 200 gram aardappelen per persoon
- ca. 200 gram winterpeen per persoon (zie ook variatie onderaan)
- ca. 2 trostomaten per persoon
- een paar uien
- knoflookteentjes
- tijm
- rozemarijn
- kipbouillonblokje

Voor de marinade:
- vloeibare honing
- mosterd
- gedroogde provençaalse kruiden
- chilivlokken
- (zee)zout
- zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak een mengsel van gelijke delen honing en mosterd. Breng deze op smaak met chilivlokken, peper, zout, een lepel provençaalse kruiden en een gekneusd teentje knoflook. Smeer hier de kip mee in. Houd de helft van de marinade achter. 


Drumsticks bak ik het liefst een kwartiertje voor. Gebruik je kipfilet of kippendijen dan is dat niet nodig.

Leg de drumsticks in een grote ovenschaal. Leg hier een paar flinke stukken ui tussen. Plet de schoongemaakte teentjes knoflook zodat ze meer smaak afgeven en leg deze er ook tussen. Bak de drumsticks aan één kant mooi bruin in ca. 25 minuten in het midden van de oven. 


Snijd ondertussen de aardappelen in gelijke delen. Je kunt het beste vaste aardappelen gebruiken. Sommige aardappelen kan je ook prima met schil eten, bijvoorbeeld Roseval aardappelen. Gaar de aardappelen voor. Ik doe dat meestal in de magnetron. Ca. 5 minuten op vol vermogen voor 500 gram. 

Maak de winterpeen schoon en snijd deze ook in gelijke stukjes.

Haal de kip uit de ovenschaal als deze een mooi kleurtje heeft gekregen. Leg deze even apart. Leg de aardappelstukken en winterpeen tussen de uien in de ovenschaal. Bestrooi met wat peper, zout, Provençaalse kruiden en giet er dan een scheutje kippenbouillon overheen (zo'n 50 ml per persoon). Leg nu nog een paar stukken ui en teentjes knoflook tussen de aardappelen. Verdeel er verder een paar takjes rozemarijn en tijm overheen.  

Leg de kip omgedraaid terug op de schotel en smeer het nogmaals in met marinade. Snijd de tomaten door midden en leg deze er bovenop. 

Zet de schaal terug in de oven en laat het nog zo'n 45 minuten garen. Als de kip te donker wordt dek het dan af met aluminiumfolie tot alles gaar is. Prik na 45 minuten of de aardappels gaar zijn en laat het anders nog een kwartiertje in de oven staan.    

Variatie:
- Maak een vegetarische ovenschotel
- Varieer met de groenten: bloemkool, broccoli, aubergine of groenten als hieronder
- Hier een combinatie met kipfilet, maiskolven, tomaat en sperziebonen:


Hier met kipfilet, maiskolven, winterpeen, uien en tomaat:


Hier met kippendijen, maiskolven, winterpeen, tomaat, knoflook, uien en courgette: 


Kindvriendelijk
- Jazeker, wees wel voorzichtig met de chilivlokken door de marinade.

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen