donderdag 23 juni 2016

Lauwwarme salade met krielaardappeltjes

Er staan al twee recepten op de blog voor aardappelsalade maar deze salade is toch weer even anders. In plaats van een frisse yoghurtsaus heb ik hier gekozen voor een groene kruidenmix met een beetje olie. Verder heb ik aardappeltjes in de schil gebruikt voor meer beet en een ander aanzien.

Ik heb wel weer gekozen voor mijn ranchkruidenmix omdat daar zo'n beetje alle groene kruiden inzitten die goed bij de salade passen. Heb je die niet in huis of heb je geen zin om die te maken dan zal ik onderaan een alternatief beschrijven.


Nodig:
- 1 kilo krieltjes in schil
- 1 kleine rode ui gesnipperd
- 1 eetlepel verse bieslook
- 1 eetlepel verse bosui
- 1 eetlepel verse peterselie
- 1 flinke eetlepel ranchkruidenmix
- 1 theelepel mosterd
- 2 eetlepels olie
- 125 gram uitgebakken spekjes

Deze salade wordt als bijgerecht gegeten. Gebruik je het als onderdeel van bijvoorbeeld een barbecue etentje, dan kan je er makkelijk met 10 personen van eten. 

Bak de spekjes uit. Boter is niet nodig. Laat de spekjes uitlekken. 

Snijd de aardappeltjes in niet te grote stukken. Snijd ze doormidden of in vier delen. Laat de schil zitten. Was de aardappeltjes schoon en kook ze gaar. Dit kan op het gas maar ook in de magnetron. Ik heb ze in twee delen in de magnetron gegaard. Duurde ca. 12 minuten. Laat uitlekken. 

Je kunt de salade warm eten maar ook lauwwarm of uit de koelkast. Ik maakte de salade vlak voor het eten en wilde het lauwwarm eten. Heb daarom de gekookte aardappeltjes even afgespoeld met koud water. 

Leg de aardappeltjes in een grote platte schaal, dan kan je het makkelijker mengen. Meng de fijngesneden groene kruiden, de rode ui en de spekjes door de salade. Neem een apart schaaltje waarin je een papje maakt van de ranchkruidenmix, mosterd en paar lepels olie. Verdeel net zoveel van dit papje door de aardappeltjes als je lekker vindt. Proef of je er een beetje zeezout doorheen wilt. 


Schep de salade over in een schone schaal


Geen ranchkruiden
Meng nog wat verse knoflook en/of knoflookpoeder door de salade. Ook wat zwarte peper mag niet ontbreken

Kindvriendelijk:
Jawel maar sommige kinderen willen geen schil aan de aardappeltjes. Kies dan voor ongeschilde aardappeltjes

Variatie:
- Verse dille door de salade is lekker als je het met vis gaat eten
- Vind je spekjes te vet, laat ze weg
- Voeg in plaats van spekjes blokjes magere ham of kipfiletreepjes (vleeswaren) toe
- Varieer met de groene kruiden. Voeg bijvoorbeeld basilicum toe
- De salade lijkt me nog lekkerder met rosevalkrieltjes
- Vervang de spek door chorizo (ook even opbakken). Aanrader! 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten