Nodig (4 personen):
- 3 preien, ongeveer 1 kilo in kwart ringen
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- 500 gram gehakt
- gehaktkruiden naar wens of een zakje kruidenmix voor gehakt
- 2 flinke eetlepels kerriepoeder
- 1 theelepel sambal of harissa
- ca. 200 ml kookroom of melk
- 1 beschuit of paneermeel
- 2 handjes geraspte kaas
- 800 gram tot 1 kilo aardappelpuree
Verwarm de oven op 200 graden.
Meng het gehakt met gehaktkruiden of kruid naar smaak met eigen kruiden. Rul het gehakt gaar in wat olie of boter. Voeg de uien, knoflook en prei toe en de twee eetlepels kerriepoeder. Laat zachtjes sudderen tot het bijna gaar is. Voeg dan de kookroom en/of melk toe. Ik had nog een half flesje kookroom staat. Dit heb ik aangelengd met melk. Alleen room of melk mag ook. Breng aan de kook en laat het nog een paar minuten zachtjes pruttelen tot het gaar is. Voeg sambal naar wens toe, wij houden wel van een beetje pit.
Breng de prei met het aanhangende vocht over in een ovenschaal.
Strooi er een handje geraspte kaas overheen.
Maak ondertussen aardappelpuree klaar. Kook verse aardappelen en stamp deze fijn met een scheutje melk, klontje boter en wat mosterd. Je mag ook instant puree gebruiken als je het een keer snel wilt doen. Verdeel de puree over de schotel.
Maal een beschuit fijn en verdeel deze samen met het tweede handje kaas over de puree. Druppel er wat gesmolten boter of olie overheen.
Zet de ovenschotel ca. 15 tot 20 minuten in de hete oven. Als er een mooie bruine korst op zit is het goed.
Note:
- Wil je er een gezondere versie van maken gebruik dan minder gehakt en laat het eerste handje kaas weg. Gebruik bouillon in plaats van room en melk.
- In mijn meeste gerechten gebruik ik knoflook en ui. Is een soort gewoonte geworden. Het geeft extra smaak wat wij waarderen maar je mag het er ook uitlaten.
Kindvriendelijk:
Mijn kinderen lusten geen prei maar er zijn genoeg kinderen die het wel eten dus gewoon proberen.
Variatie:
- Schijfjes aardappel erop i.p.v. aardappelpuree
Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
-------------------------------------------------------------
Een heerlijk recept! Zonet een kwart ovenschaal naar binnengewerkt en 3 porties over voor in de vriezer ( Mijn man houdt er helaas niet van, die at een bak mosselen waar hij helemaal gelukkig van wordt..)
BeantwoordenVerwijderenHallo Naamgenoot, wat leuk dat je het recept nu al hebt gemaakt :). Fijn dat het zo goed smaakte!
VerwijderenIk ga het vanavond maken. Ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenGeniet ervan en laat het me weten :)
VerwijderenGisteren gesmuld van de preischotel!
BeantwoordenVerwijderenVoor herhaling vatbaar
Dank voor je feedback :)
VerwijderenHallo! Deze ovenschotel is echt heerlijk. Ik maak hem vandaag al voor de tweede keer. Ook mijn zoontje van 3 smult ervan (en dat is lang niet bij alles het geval; -))
BeantwoordenVerwijderenDankjewel, leuk om te lezen
VerwijderenIk ga hem vandaag uitproberen . Kan ik het gehad vervangen door ham ? Zou dat ook smaken?
VerwijderenPrei en ham is een prima combinatie. Het zal de schotel wel een iets andere structuur (beet) geven
VerwijderenWat een heerlijke schotel.
BeantwoordenVerwijderenDie ga ik beslist vaker maken.
Leuk dat je het laat weten, dankjewel 😀
VerwijderenOeff...Wat was dit weer lekker!! Onze dochter die niet altijd makkelijk is met eten heeft hier werkelijk haar bord,lepel en vingers bij afgelikt! Echt een succes! Wat ben ik blij dat ik jou gevonden heb,alles is tot nu toe geweldig!!we smullen ervan! En koken is een feestje! nomnomnomnomnom....
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen, dankjewel :)
VerwijderenHeerlijke schotel lopen smullen;)
BeantwoordenVerwijderenDankjewel 🙂
VerwijderenHallo Marlon, net weer 4 porties gemaakt, nu met knolselderpuree i.p.v. aardappelpuree ivm anders eten ( kh-beperkt.) En wat denk je? Zeker net zo lekker !!!!
BeantwoordenVerwijderenLekker makkelijk 3 porties in de vriezer.
Wat leuk dat dat ook kan, had er zelf nog niet aan gedacht.
Verwijderenvanavond gegeten. Manlief eet niet altijd alles, maar vond het ook een lekker recept! Ik ook! Dank je wel.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk recept!
BeantwoordenVerwijderenErg lekker!!! Leuke site.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk recept heb het zelf al vele keren gemaakt. Ik dacht ik zal nu maar eens een reactie plaatsen. Ik doe er altijd nog een rode paprika door.
BeantwoordenVerwijderenMet name voor de kleur en het is natuurlijk ook lekker