zaterdag 18 oktober 2014

Zuurkool met rookworst en appel uit de oven

Wij vinden zuurkool uit de oven enorm lekker. Vooral het friszoete van de appel erdoor doet het erg goed. Meestal maak ik het met verse aardappelen maar als we het maar met z'n tweetjes eten gebruik ik er ook weleens een pakje aardappelpuree voor en dan die met creme fraiche. Het recept met de verse aardappelpuree heb ik hier beschreven.


Nodig (voor ca. 4 personen):
- 500 gram gekookte zuurkool
- zelfgemaakte aardappelpuree van ca. 800/1000 gram aardappels
- 2 rookworsten
- 3 goudrenetten
- paneermeel
- boter

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de rookworsten in heet water en laat 20 minuten wellen.

Pas de hoeveelheden aan als je gezin gewend is meer of minder te eten.

Om te vookomen dat de zuurkool te zuur is doe ik altijd het volgende. Ik knip het zakje open aan de bovenkant. Dan vul ik het met water en knijp ik het zakje weer leeg. Het ergste zuur is er dan vanaf en toch is hij dan nog heel erg lekker. Heb je zuurkool dat nog gekookt moet worden volg dan de gebruiksaanwijzing op het zakje.

Kook de aardappels gaar in water met wat zout of een bouillonblokje. Maak een puree door de aardappels te stampen met een scheutje melk en wat nootmuskaat.

Neem een ruime ovenschaal. Verdeel de zuurkool over de bodem. Schil de appels, snijd ze in schijfjes en verdeel over de zuurkool. Leg de plakjes rookworst op de appel. Verdeel de aardappelpuree over de schotel.

   

   

Strooi wat paneermeel over de puree. Daarover nog wat klontjes boter en dan de oven in tot het een mooi korstje heeft gekregen (ca. 20 minuten). Ipv klontjes boter heb ik er wat vloeibare boter overheen gespoten.



Variaties:
- Verdeel stukjes paprika door de zuurkool. Ik heb me laten vertellen dat zoetzure paprika uit een potje er erg lekker door is
- Verdeel een handje rozijnen door de zuurkool
- Gebruik plakjes banaan ipv appel of combineer banaan en appel. Ananas of peer is er ook lekker door
- Maak stamppot van gekookte aardappel en zuurkool. Meng er dan ipv gehakt of rookworst shoarmavlees doorheen. Ook lekker om het dan nog een korstje te geven in de oven
- Vorige week hadden wij smoor Djawa en zuurkoolschotel over. Dit samen gegeten en dat was een geweldige combinatie. Gaan we dus vaker doen
- Met zuurkool kan je ook een heel leuk buffet maken. Zo kan iedereen erdoor doen wat íe lekker vindt

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met zuurkool
Bekijk hier meer recepten met aardappelen


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen