woensdag 11 februari 2015

Vegetarische Italiaanse risotto met broccoli

Een vriend van ons is vegetariër en eet soms een hapje mee. In het begin kookte ik dan Hollandse pot en dan kreeg hij een vegaburger en namen wij een stukje vlees. Ook maakte ik wel gerechten met kaas (kaassoep, kaasrol) en deed ik er voor ons extra ham doorheen. Ondertussen begin ik mijn draai te vinden in de vega keuken en heb ik laatst vegetarische risotto gemaakt. Het leuke vind ik dat mijn gezin het al normaal gaat vinden dat wij af en toe een dagje vleesloos eten. 

Hier een probeersel van vegetarisch risotto waarvan de pan schoon leeg ging met de vraag het vaker te maken. 


Nodig:
- 1 pak risotto (400 gram)
- 1 grote ui fijngesnipperd
- 1 prei in dunne kwart ringen
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 1 blikje tomatenblokjes
- 600 ml heet water
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- 1 theelepel gedroogde chilivlokken
- 1 groenten bouillonblokje
- paar blaadjes basilicum
- 50 gram geraspte belegen kaas
- 50 gram Parmezaanse kaas in grove krullen
- broccoli
- kruidenzout naar smaak
- olie


Verhit een lepel olie in de pan en fruit de uien, prei en knoflook. Haal even uit de pan. 


Doe de risotto in de pan en roer door tot het overal een mooi glanzend olielaagje heeft.


Schep het ui/prei mengsel weer terug en voeg een scheutje gekookt water toe. Als het uitgeborreld is kiep je het blikje tomatenblokjes erbij en roer je het door. Maak op smaak met Italiaanse kruiden, bouillonblokje, evt. wat kruidenzout tot je het lekker vindt. Wij zijn gek op pit dus ik heb er ook chilivlokken doorheen gedaan. 


Volg nu de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Dat wil zeggen, steeds een scheutje water erbij en roeren zodat het niet aan de pan gaat plakken. Voeg het water beetje voor beetje toe, de rijst mag niet zwemmen. Kook ondertussen de broccoli.


Uiteindelijk zal je totaal zo'n 600 ml water nodig hebben omdat de tomaten ook al veel vocht bevatten. De risotto is klaar als het voldoende vocht heeft opgenomen. Als het klaar is (na een minuut of twintig) laat de je geraspte kaas erin smelten. Mag best iets meer dan 50 gram, is maar net wat je lekker vindt. Ook heb ik er wat vers geknipte basilicum doorheen gedaan. 



Garneren en extra op smaak brengen doe je met Parmezaanse kaaskrullen. Ook wat pijnboompitjes zijn er lekker bij. Eet de risotto met broccoli. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer vegetarische recepten 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen