dinsdag 18 november 2014

Pindasoep uit de keuken van Marlon

Pindasoep, wie heeft het nog nooit gegeten? Nou, ik dus. Tot voor kort. Ik had het nog nooit gegeten, zelfs nog nooit geproefd. Het stond al langer op mijn lijstje om het een keertje te maken maar op de een of andere manier stond het mij ook tegen. Ik dacht aan verdunde pindasaus met wat kip erdoor, kon me van een soep niet zoveel voorstellen.

Bij het zoeken naar het juiste recept kwam ik heel veel soorten recepten tegen. Van soep gemaakt met en zonder kip / zoutvlees, met en zonder aardappelen, groentenpakketten, tomaat enz. Een ding hadden ze gemeen. PINDAKAAS. Toen ben ik zelf maar wat gaan experimenteren met de spullen die ik in huis had. Of het lijkt op het origineel weet ik niet maar het komt zeker vaker op tafel want het was echt lekker, veel lekkerder dan ik had verwacht.


Nodig (voor een flinke pan soep, ca. 2,5 liter):
- 1 pot pindakaas met nootjes (350 gram)
- 1 hele dikke prei of 2 dunnere preien (ca. 300 gram gesneden)
- 2 uien 
- 3 tenen knoflook
- ongeveer 400 gram kipfilet 
- 1 zakje santen (of 150 ml kokosmelk)
- 2 liter water
- 4 blokjes kipbouillon
- flinke scheut ketjap manis
- 4 volle theelepels sambal manis
- 1 flinke eetlepel nasikruiden
- handje rijst
- peper, zout
- 1/2 ei per persoon
- peterselie (optioneel)
- koriander (optioneel)
- pinda's (optioneel)
- gebakken uitjes (optioneel)
- olie

De soep is voedzaam. Eet je het als hoofdgerecht ga dan uit van ca. 400-500 ml per persoon. Serveer er wat brood bij. Blijft er soep over dan kan je het invriezen.

Ik heb kipfilet gebruikt. Kippendijen kan ook, zijn minder droog. Ik heb pindakaas van Calvé gebruikt. Ik hoorde later dat de goedkoopste smeuïge pindakaas het beste is. Ook schijnt er Surinaamse pindakaas te zijn die lekker pittig is.

Snijd de prei fijn, snipper de ui en pers de knoflook uit. Als je het lekkerder vindt mag je het natuurlijk ook wat grover snijden. Snijd de kip in kleine stukjes. Wrijf deze in met een beetje peper en zout.

Verwarm een beetje olie. Bak de kip aan. Fruit de ui, knoflook en prei mee. Voeg water en de santen toe. Los de pindakaas op in de soep. Voeg een handje ongekookte rijst toe en laat de soep een kwartiertje zacht pruttelen.

Breng de soep op smaak met bouillonblokjes, ketjap en sambal (neem eerst wat minder en proef of je het pittiger wilt hebben). Ik miste nog iets en heb er een flinke schep nasikruiden aan toegevoegd en een snufje zout. Voeg voor de kleur en smaak wat peterselie en koriander toe. Mag ook gedroogde zijn.

Serveer de soep met een half ei en garneer met een beetje peterselie, koriander, pinda's en gebakken uitjes. lekker met brood en kroepoek.

Op dit filmpje een hele andere versie van pindasoep.

Variaties:
- Trek eerst een verse bouillon met kip. Pluis de kip uit en voeg later toe aan de soep
- Gebruik madame Jeanette peper ipv sambal (had ik niet in huis)
- Strooi er wat taugé over voor het opdienen
- Doe stukjes paprika door de soep

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

Bekijk hier meer recepten met soep






Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


6 opmerkingen:

  1. De soep was heerlijk! Heb er zelf nog wat paprika en taugé doorheen gedaan nadat de staafmixer alles fijn had gemalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marlon,

    Welke kippen bouillon blokjes gebruik jij, van die grote??.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik altijd die blokjes voor een halve liter vocht maar als je de kleine vierkante blokjes gebruikt moet je er gewoon een paar extra nemen

      Verwijderen
  3. ik heb zelf een aantal keren pindasoep klaar gemaakt. Wij doen er als garnituur schijfjes banaan bij, dat is echt lekker!
    En ik haal ongezoute pinda's die ik (zonder olie) even in de koekepan bruin "bak". dan als ze afgekoelt zijn grof in stukjes hakken en over de opgediende soep strooien.

    BeantwoordenVerwijderen