woensdag 31 december 2014

Voor op toast: Kip-kerrie-salade

Ik maakte altijd al veel dingen zelf maar op verjaardagen greep ik toch nog vaak naar bakjes kant en klare salades met het idee dat ik het nooit zo lekker kon maken. Tot ik ging bloggen. Sindsdien maak ik ze eigenlijk vrijwel altijd zelf. En wij vinden het zelfs veel lekkerder.

Straks is het weer Oudjaarsavond en dan maak ik deze heerlijke kip-kerrie, oude kaas en eiersalade


Nodig:
- 1 grote, ca. 200 gram kipfilet
- klein blikje mandarijntjes
- 100 gram mayonaise
- 50 gram crème fraîche
- 1 theelepel kurkuma (5 gram)
- 2 theelepels kerrie (10 gram)
- 2 theelepels masala kerrie (10 gram)
- gedroogde chilipeper
- peper, zout, knoflookpoeder, groen (bieslook, bosuitje, peterselie)

Ik moet zeggen dat ik altijd met van alles wat strooi wat ik voor handen heb. Heb nu iets beter opgelet welke hoeveelheden je ongeveer nodig heb maar gebruik je fantasie. 

Bak de kip met wat kerrie, peper en zout en laat afkoelen. Snijd in hele kleine stukjes. Je mag het ook laten garen in bouillon en het dan uit elkaar pluizen (bouillon aan de kook brengen, iets zachter zetten en daar de kip in garen). 

Meng de mayonaise met crème fraîche, kurkuma (geeft de gele kleur), kerrie en masala. Heb je geen masala in huis gebruik dan meer kerriepoeder. Proef en maak op smaak met chilipeper, peper, zout, knoflookpoeder en wat groen. Ik heb er ook nog wat gedroogde uisnippers doorheen gedaan. Giet dan het blikje mandarijntjes af en druk er met het dekseltje nog wat extra vocht uit. Doe de mandarijntjes bij de saus en en sla ze stuk met een garde.

Meng nu net zoveel saus met de kip totdat je de salade mooi in verhouding vindt. Ik had een iets te vochtige saus doordat de mandarijntjes niet goed waren uitgelekt en toen heb ik de salade nog wat laten uitlekken in een vergiet. 

Lekker op toast of op een stukje (stok)brood. Ook zeer geschikt op een casino boterham, zonder korstjes, in reepjes gesneden bij de high tea.

Foto gemaakt tijdens het bereiden

Hier samen met de oude kaassalade (links) en de eiersalade (rechts)
Variatie: 
- Ben je niet zo dol op fruit door salade, laat het dan weg. Je zal dan minder saus nodig hebben.
- Gebruik verse mandarijntjes.
- Meng er kleine stukjes ananas doorheen ipv mandarijntjes.
- Appel kan erdoor of gemengd fruit, zie ook dit recept.
- Gebruik yoghurt of room ipv crème fraîche.
- Wissel af met de verhoudingen mayonaise en crème fraîche.

- Kip-fruit-salade ga je ook lekker vinden. Vooral een groot succes bij de barbecue of gourmet.



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------




10 opmerkingen:

  1. Ik vermoed dat mijn vraag niet goed is doorgekomen. Nog een poging: Hoelang zou je de kip (ongeveer) in bouillon moeten koken?
    Ben dol op kipkerrie en wil dit recept voor zaterdag maken als we naar een vriend toegaan. :)
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mirjam, sorry, ik kon niet eerder reageren. Het hangt van de dikte van de kip af hoelang het nodig heeft. Als ik soepballetjes gaar in de bouillon zijn ze al met 5 minuten gaar maar als de gehaktballetjes dikker zijn hebben ze veel meer tijd nodig. Ik denk dat je voor een gemiddeld stukje kip zo'n 10-15 minuten moet uittrekken. Ik raad je aan om het na tien minuten door te snijden en te kijken of het nog roze is van binnen. Als de kip in z'n geheel wit ziet is het gaar.

      Verwijderen
  2. Geeft niets maar omdat je wel op FB ergens op had gereageerd dacht ik dat er wellicht iets fout was gegaan. :)
    Dank je wel. Ga het uitproberen en ik laat weten hoe iedereen het vond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Snap je verwarring hoor. Dit gaat via mijn pc (is handiger) en op facebook kan ik met mijn mobiel reageren. Hoor graag hoe jullie het vonden.

      Verwijderen
  3. Gisteren de kipkerrie meegenomen naar een vriend en iedereen vond hem lekker! Voor herhaling vatbaar dus. :)
    Dank voor je recept!
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat is masala kerrie? Ik ken wel garam masala

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Masala is een kerriemelange wat veel gebruikt wordt in Surinaamse gerechten (zoals de kerrie kip wat je bij de roti eet). De zakjes poeder zijn in de meeste supermarkten en toko's gewoon verkrijgbaar.

      Verwijderen
  5. Heb zonet kip kerrie gemaakt...als extra ananas stukjes erbij gedaan....heerlijk.....gaat vanavond mee als hapje bij de oudjaars burrel🍷😀proost

    BeantwoordenVerwijderen