zondag 28 december 2014

Dulce de leche

Dulce de leche is een karamelpasta die bekend is in geheel Latijns-Amerika. Dulce de leche wordt vooral gebruikt voor op brood, maar wordt ook veel verwerkt in taarten, koeken, puddingen en ijs. De combinatie met chocolade is erg populair. Verder wordt het vaak als nagerecht gegeten, puur of samen met biscuitjes. Bron: Wiki

Dulce de leche kan je heel makkelijk maken van een blikje gecondenseerde melk.


Nodig:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 1 grote pan
- geduld

Gecondenseerde melk staat meestal bij de Oosterse producten in de supermarkt. Soms staat het bij de koffiemelk. Blikjes kosten gemiddeld €1,20 per stuk. 

Neem een grote pan. Vul deze met water en leg het blikje erin. Ik haal het etiket er van te voren vanaf want het gaat toch loslaten. Zorg ervoor dat het blikje onder water ligt en onder water blijft liggen. Mocht er water verdampen vul het dan weer bij. Als het blikje boven water komt dan kan door de hoge druk het blikje openschieten en dat wil je niet. 


Houd het blikje nu 3 uur tegen de kook aan. Het water mag een beetje borrelen. Hoe langer, hoe donkerder de karamelpasta wordt. Maak het blikje pas open als het is afgekoeld. Hiermee voorkom je dat de pasta eruit spuit. 

Ik kook meestal twee blikjes tegelijk. Als je het blikje niet opent is het zeker een jaar houdbaar. Na openen kan je er een paar weken mee doen. Bewaar het dan in de koelkast. 

Zo ziet gecondenseerde melk eruit als het niet gekookt is. Hier kan je heerlijke fudge mee maken.
Heb je geen tijd om dulce de leche te maken dan kan je het vervangen voor Bebogeen pasta (broodbeleg). Is niet hetzelfde maar veel andere alternatieven zijn er niet. Bebogeen wordt ook wel de Nederlandse dulce de leche genoemd.

Dit banoffee toetje met Dulce de leche is ons favoriet. 
Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier recepten met gecondenseerde melk
- Bekijk hier recepten met dulce de leche


2 opmerkingen:

 1. Ik raad de bebogeen pasta juist niet aan.
  Deze wordt niet hard genoeg en bij het aansnijden gaat alles eruit tussen de koek en chocolade.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. Het ligt er een beetje aan waarvoor je dulce de leche nodig hebt. Bij de banoffee glaasjes is Bebegeen een oplossing, bij de shortbread niet al loopt de dulce de leche er ook wel wat tussenuit bij het aansnijden. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe altijd dulce de leche heb gemaakt omdat ik dat om te beginnen al veel lekkerder vindt :). Kreeg de tip van de Bebogeen van volgers.

   Verwijderen