- 1 ui fijngesnipperd
- 125 gram boter- 125 gram bloem
- 1 - 1,25 liter water of melk
- 2 blokjes kippenbouillon
- 300-400 gram kipfilet
- 100 gram roomkaas (optioneel)
Ik geef hier het recept voor kippenragout. Je mag natuurlijk ook ander vlees door de ragout mengen.
Snijd de kip heel erg klein. Kruid de kip met kipkruiden of peper, zout en paprikapoeder.
Verwarm alle boter in een grote pan. Bak de kip en de uien en laat garen. Gooi de bloem erbij en laat het onder voordurend roeren garen. Je bent nu een roux aan het maken. Als de bloem na en paar minuten gegaard is kiep je er een flinke scheut koud vocht bij. Water voldoet maar wil je een romiger ragout neem dan melk. Roer door met een garde, breng aan de kook en voeg net zoveel vocht bij tot de gewenste dikte is bereikt. Maak op smaak met bouillonblokjes, peper en zout.
Eigenlijk werkt het maken van een ragout hetzelfde als het maken van een basissaus. Je hebt alleen minder vocht nodig in verhouding tot het bloem/boter verhaal.
Bij bovenstaande hoeveelheid kan je ongeveer 6 pasteibakjes vullen. Eet je het als hoofdgerecht met rijst (en bloemkool, broccoli en/of doperwten) dan is het voor ongeveer vier personen.
Bij bovenstaande hoeveelheid kan je ongeveer 6 pasteibakjes vullen. Eet je het als hoofdgerecht met rijst (en bloemkool, broccoli en/of doperwten) dan is het voor ongeveer vier personen.
Snijd de kip heel erg klein. Kruid de kip met kipkruiden of peper, zout en paprikapoeder.
Verwarm alle boter in een grote pan. Bak de kip en de uien en laat garen. Gooi de bloem erbij en laat het onder voordurend roeren garen. Je bent nu een roux aan het maken. Als de bloem na en paar minuten gegaard is kiep je er een flinke scheut koud vocht bij. Water voldoet maar wil je een romiger ragout neem dan melk. Roer door met een garde, breng aan de kook en voeg net zoveel vocht bij tot de gewenste dikte is bereikt. Maak op smaak met bouillonblokjes, peper en zout.
Wil je een nog romiger ragout dan smelt je er een pakje roomkaas doorheen.
Variatie:
- Maak een eierragout
- Voeg voor wat kleur (gedroogde) bieslook en/of peterselie toe aan de ragout
- Gebruik rundvlees, wild, kalfsvlees ipv kip in de ragout
- Bak ook wat stukjes champignons mee of maak er een champignons ragout van door er geen vlees aan toe te voegen- Gebruik rundvlees, wild, kalfsvlees ipv kip in de ragout
- Trek een bouillon van de kipfilet of van kippenpoten. Laat afkoelen. Gebruik de koude bouillon om de ragout van te maken. Pluis de kip klein en voeg dat aan de ragout toe
Kindvriendelijk:
- Geliefd bij bijna alle kinderen
- Geliefd bij bijna alle kinderen
Je kunt kant en klare ragoutbakjes gebruiken maar wat is nog leuker om ze zelf te maken van een plakje bladerdeeg.
Kijk ook eens naar het recept van ragoutbollen.
Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?
Heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel :)
Verwijderen