maandag 15 december 2014

Mosterdsoep met uitgebakken spekjes

Toen wij gingen trouwen hadden wij een diner in een middeleeuws georiënteerd restaurant. Eén van de gangen was mosterdsoep. Deze mochten wij nog net met een lepel eten want de rest van de maaltijd was eten met de handen. Sindsdien doet de soep me dus denken aan die fantastische dag alweer ruim 20 jaar geleden. 

Voor vandaag een eenvoudig recept van een mosterdsoep. Kan bijna niet mislukken en er is volop op te variëren. Moet wel zeggen dat de meningen over mosterdsoep verschillen. De één smult ervan en de ander gruwelt al bij het idee. Mij kan je het niet vaak genoeg voorzetten. Zeker in deze koude maanden.


Nodig (voor 6 kommen):
- half potje grove mosterd (ca. 100 gram)
- 1 flinke ui fijngesnipperd
- 1 teen knoflook geperst
- halve prei fijngesneden
- 1 liter water, mag ietsjes meer zijn
- 250 cc kookroom
- 1 (groenten)bouillonblokje
- 1 tot 2 eetlepels maïzena
- peper en zout, olie
- 200 gram uitgebakken spekjes
- koffiemelk (optioneel)
- bosui (optioneel)

Neem een ruime pan en verhit een scheutje olie. Fruit de uien en prei aan. Niet bruin laten worden. Voeg water, kookroom, mosterd en het bouillonblokje toe. Begin met iets minder mosterd, je kunt altijd extra toevoegen. Breng aan de kook. Laat het een paar minuten doorkoken tot de groenten gaar zijn. Proef of er nog zout en peper toegevoegd moet worden.

De soep is nu nog dun. Om het iets dikker te maken meng je een lepeltje maïzena met een beetje koud water. Dit mengsel giet je voorzichtig in de kokende soep. Je ziet de soep meteen dikker worden. Stop zodra de dikte naar wens is.

Serveer de soep met uitgebakken spekjes (of niet, dan is hij geschikt als vegetarische soep), wat snippers groen van een bosuitje en een scheutje koffieroom voor wie de soep milder wilt. Lekker met een stuk stevig bruin brood.

Variatie: 
Vervang de kookroom voor light-kookroom en de spekjes voor hamblokjes. Dat scheelt aanzienlijk in de calorieën. Varieer met de soort mosterd voor een andere smaakbeleving. Voeg zalmsnippers toe ipv. spek of ham.

Deze hotdog / zuurkool broodjes zijn heerlijk voor bij de mosterdsoep.




Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met soep



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


4 opmerkingen:

  1. Verschillende recepten geprobeerd en dit was de lekkerste.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijke soep!! Absoluut mijn nr 1 als het gaat om mosterd soep en zeer makkelijk en snel te maken

    BeantwoordenVerwijderen