maandag 22 december 2014

Varieer met croissantdeeg: Zoet Monkey Bread met chocolade en karamel

Met croissantdeeg kan je de lekkerste dingen maken. Ik heb hier blokjes chocolade en karamel in deeg gewikkeld en ze daarna in een bakvorm gebakken. Het gevolg is een zoet plukbrood, ook wel Monkey Bread genoemd. Ontzettend leuk om samen met kinderen te maken en daarna lekker op te eten.



Nodig:
- 2 blikken croissantdeeg (groot)
- 2,5 reep chocolade (36 blokjes)
- 1 zakje fudge

Verwarm de oven voor op 170 graden. Smeer een bakblik in met boter of olie. Wees niet te zuinig want anders gaat het brood er niet uit. Ik heb een tulbandvorm gebruikt, staat extra leuk.

Rol het deeg uit. Negeer de schuine snijlijn en leg de drie plakken op elkaar. Leg daar de plakken op van het tweede blikje. Snijd deze in zes gelijke stukken. Je hebt nu dus 36 stukken deeg. Ik heb blikje voor blikje gedaan omdat ik niet precies wist hoeveel er in mijn bakvorm ging.

Leg op elk plakje een blokje chocolade (ik heb melkchocolade gebruikt maar je kunt ook melk, puur en witte chocolade door elkaar gebruiken) en een half blokje fudge. Neem 1 plakje deeg, rol het luchtig om de chocolade en karamel heen. Leg het bolletje in een ingevet bakblik. Maak het stapeltje op, druk het deeg niet aan.



Als alle bolletjes in het blik liggen bak je het brood klaar in ca. 30 minuten. Het is goed zodra je erop klopt en het hol aanvoelt. Laat iedereen als een aapje een stukje brood afplukken. Warm eten is het lekkerst omdat dan de chocolade en karamel gesmolten is maar het restje wat koud geworden is gaat de volgende dag ook prima naar binnen.



Het is leuk om er een beetje poedersuiker overheen te strooien en voor de lol heb ik een waxinelichtje in het midden geplaatst.


Variaties:
- Zowel zoete als hartige variaties zijn mogelijk. bekijk hier een hartig Monkey Bread
- Gek op Nutella? Neem daar een lepeltje van ipv een blokje chocolade
- Leg een stukje appel in het deeg en rol elk bolletje door kaneelsuiker voordat je het in de vorm doet
- Een blokje jong of jong belegen kaas erin en wat Italiaanse kruiden erbij strooien
- Vullen met kersen uit blik en warme vanillesaus eroverheen gieten als het uit de oven komt
- Alles wat op brood kan en warm mag worden zou je kunnen gebruiken

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier kaneelbrood
- Bekijk hier meer recepten met croissantdeeg




Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


2 opmerkingen:

  1. lijkt mij een heerlijk recept ga het ook met eenandere vulling proberen.
    Samen met mijn kleindochter proberen we apparte recepten uit.
    groet
    MvZ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lees graag hoe jullie het vinden. Er staat ook een hartige variant hier op de blog.

      Verwijderen