dinsdag 16 december 2014

Toetje van Ann - Roomvla met lange vingers

Dit nagerecht heeft de naam "Toetje van Ann" gekregen omdat ik het daar voor de allereerste keer gegeten heb. Ik denk al een jaar of 30 geleden. Sindsdien staat het in mijn kookboek en komt het ca. 1x per jaar op tafel. Meestal als nagerecht met Kerst of bij een verjaardag. Ik maak altijd een grote hoeveelheid maar je kunt het recept eenvoudig halveren.


Nodig (voor 18-20 kleine glaasjes van 150 ml):
- 2 liter vanillevla
- 250-300 cc slagroom
- ongeveer 1,5 pak lange vingers
- 2 flesjes aardbeiensaus (Tova, totaal 250 ml) of zelfgemaakte vruchten / aardbeiensaus

Maak dit nagerecht minstens drie uur van te voren. Een dag eerder is nog slimmer. De lange vingers nemen vocht op uit de vla en worden dan lekker zacht.

Breek de lange vingers in drie of vier stukjes. Meng ze in een schaal met de aardbeiensaus. Het ligt een beetje aan de grootte van het pak lange vingers hoeveel je er nodig hebt. Bij mij op de foto had er ietsjes meer saus (of minder lange vingers) in gemogen.  

Verdeel de lange vingers op de bodem in kleine kommetjes of neem een grote schaal met minstens 4 liter inhoud. Hier heb ik kleine kommetjes gebruikt en wat ik over had in een grotere schaal gedaan. 


Klop de slagroom op tot vladikte. Schenk de vanille vla erbij en mix verder tot de vla en slagroom gemengd zijn*. Giet de vla voorzichtig in de kommetjes. Roer met een prikker een beetje door zodat de vla naar de bodem zakt. Om het mooier te maken kan je er daarna nog lepeltje vla opschenken. Zet nu afgedekt weg tot gebruik.  

*Lijkt niet op de kant en klare slagroomvla, dit smaakt anders.


Na een paar uur zijn de lange vingers zacht geworden en is er vocht onttrokken uit de vla waardoor deze lekker stevig is geworden. Je kunt het dan gaan eten. Haal de toetjes uit de koelkast en maak het af door er nog een halve lange vinger in te steken. Heb je de grote schaal gemaakt dan kan je er nog een toefje slagroom opspuiten met wat verse aardbeien. Laat de gasten aan tafel uitscheppen. 

Je kunt dit nagerecht net zolang bewaren als de houdbaarheidsdatum op de vla en slagroom.

Variatie:
- Voeg scheutje (aarbei)likeur door de saus
- Meng advocaat door de vla
- Bosvruchtensaus ipv aardbeiensaus 
- Meng wat vruchtjes door de vla


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

1 opmerking:

  1. Hoi Marlon,
    Ik ken dit recept al heel lang, weliswaar zijn de ingredienten iets anders. Mijn moeder maakte het vroeger altijd op speciale dagen. Zij maakte een grote kom. Onderin de lange vingers in stukjes, paar lepels kersenjam erdoor heen. Klop-Klop opkloppen, en dit door de vanille vla mixen. Dat over de lange vingers en nachtje de koelkast in. Zo heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen