woensdag 3 november 2021

Apple butter

Toen ik laatst aan iemand vertelde dat ik weer apple butter had gemaakt en zij me om de ingrediënten vroeg werd er gelijk boter genoemd. Logisch want daar denk je dan ook meteen aan bij zo'n naam maar het zit er niet in. Butter in de naam apple butter staat voor boterzacht en dat is deze moes. 

Apple butter is een sterk geconcentreerde appelmoes. De appels worden urenlang langzaam ingekookt en door het karamelliseren van de suiker wordt de moes dan diepbruin. Het is een product dat tussen appelmoes, appelstroop en jam inzit. Moeilijk om ergens mee te vergelijken meer wel heel erg lekker. Lekker op brood, door de yoghurt, op een pannenkoek, door cake en ik heb er nog een lekker nagerecht mee gemaakt waarvan het recept snel volgt. In veel recepten wordt er kaneel en kruidnagel toegevoegd aan de moes. Ik gebruik koekkruiden wat het een lekkere winterse smaak geeft. Nodig (ca. 3 potjes): 
2 kilo appels, liefst gemengde soorten, wat zachtere appels
1 eetlepel koekkruiden
100 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram donkerbruine basterdsuiker
1 à 2 eetlepels (appel)azijn
mespuntje zout

Je kunt de appels in z'n geheel verwerken (met schil en klokhuis) en dan later door een doek uit laten lekken. Ik maak de appels eerst schoon. In plaats van 2 soorten basterdsuiker kan je ook alleen de donkere nemen of donkere mengen met kristalsuiker. Ik kijk altijd wat ik in huis heb. De smaak wordt iets anders maar is evengoed lekker. 

Bereidingswijze:
Zet de slowcooker aan op high. Geen slowcooker, lees dan toch verder.

Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in stukken. Door meerdere soorten appels te gebruiken meng je zoet en zuur door elkaar. Het is geen probleem als je slechts één soort neemt, neem dan wel een zachte appel (bijvoorbeeld Jonagold). Leg de stukken appel in de slowcooker. 

Strooi de suiker, koekkruiden, zout en azijn over de appelstukken en roer door. Begin met 1 eetlepel azijn, als de moes klaar is kan je extra toevoegen voor een lekker zuurtje. 

Laat de slowcooker voor 3 uur op high staan. Meestal zijn de appels dan goed zacht geworden. Zet dan de staafmixer erop zodat je een mooie gladde moes hebt. Proef of je extra azijn of koekkruiden wilt toevoegen. Laatst heb ik nog een eetlepel extra kaneel toegevoegd omdat ik erg van de kaneelsmaak hou. 

De appel butter moet de stevigheid hebben van (hoe zeg ik dat) stevige vla. Als je er een lepel doorheen haalt dan moet het blijven staan en niet meteen inzakken. Je kunt het op de foto zien hoe het in het potje zit. Als de appel butter nog te dun is laat de slowcooker dan nog een half uur aanstaan met de deksel er vanaf. 

Geen slowcooker? 
Je kunt de appel butter ook op het gas maken. Zet dan een pan op en zet de warmtebron op een lage stand. Roer de moes regelmatig door om aanbranden te voorkomen.

Geen koekkruiden in huis? 
Maak een mengsel van de bovenste vier ingrediënten (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder) van het recept wat ik heb geplaatst. Gebruik je gekochte koekkruiden, proef dan hoeveel je erdoor wilt hebben om de moes lekker te krijgen. 

Hele appels gebruiken? 
Maak de moes als hierboven. Leg een schone theedoek open in een vergiet. Hang het vergiet boven een kom om de moes op te vangen. Schenk de moes in de theedoek en laat enkele uren (nacht) uitlekken. Druk met een grote lepel de moes door de doek om het proces te versnellen. 

Bewaren?
Schenk de apple butter in uitgekookte schone potten en doe als de moes nog heet is de deksel erop. Door de suiker en azijn erin is het zeer lang houdbaar. Je kunt de moes ook invriezen. 

Variatie? 
Laat stukken peer of (gedroogde) cranberries meekoken met de appels. 

Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten