vrijdag 5 november 2021

Mascarpone mousse met apple butter

Verder op mijn blog staat het recept voor apple butter. Weet je dat je er een heerlijke mascarpone mousse mee kunt maken? Ik heb deze al een paar keer gemaakt en het is elke keer weer een groot succes. Ik varieer ook met deze mousse want als je roomkaas gebruikt in plaats van mascarpone krijg je een cheesecake variant. Ook erg lekker. Nog meer tips lees je onderaan het recept. Nodig: 
ca. 5 eetlepels apple butter (zie recept)
250 ml mascarpone
250 ml slagroom
100 gram witte chocolade, optioneel
1 zakje vanillesuiker
1 flinke appel, bijv. Jonagold
1 theelepel koekkruiden (zie recept)
1 theelepel kaneelpoeder
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel olie

Ik serveer de mousse met kleine blokjes appel ertussen die ik er dan tijdens het eten doorheen hussel. Als je er geen extra appel in doet dan is de losse mousse ook heerlijk bij een stuk appeltaart, als topping op warme (ringen) appel, op pannenkoeken, over ijs enzovoort. 

Bereidingswijze: 
Snijd de appel in mini blokjes. Meng deze met de koekkruiden, kaneel en bruine suiker. Verhit een lepel olie in een koekenpan en bak de appelblokjes rondom aan totdat ze iets zachter zijn geworden. Laat afkoelen. 

Smelt de witte chocolade en laat iets afkoelen. Dit kan au bain marie of in de magnetron. 

Doe de slagroom, mascarpone, vanillesuiker en 2 eetlepels apple butter in een mengkom. Mix deze een paar minuten door met een elektrische mixer totdat je een lobbige massa hebt. Meng de afgekoelde, nog niet hard geworden witte chocolade door de mousse. Proef of je extra suiker wilt toevoegen. 

Schenk (of neem een grote lepel) de helft van de mascarpone mousse in een schaal of een pot. Verdeel hier de appelblokjes overheen. Duw ze een beetje aan de kant zodat je ze door de schaal heen ziet zitten.  

Schep de overige mousse in de schaal. Lepel nu de overige apple butter over de mousse en ga er doorheen met een satéprikker zodat je mooie swirls krijgt. Zet de mousse voor een paar uur in de koelkast zodat deze kan opstijven. 

Geen witte chocolade?
Ik gebruik chocolade in plaats van suiker door mijn mousse. Bij het opstijven wordt de chocolade weer harder en geeft dit een steviger mousse. Je kunt het ook weglaten of vervangen voor klop-fix. Je hebt dan mogelijk wel extra suiker nodig. 

Geen appel in huis?
Heb je geen appel in huis of wil je geen appel door de mousse omdat je de mousse ergens anders voor gaat gebruiken (wat dacht je als vulling voor een taart)? Meng dan de kaneel, koekkruiden en bruine suiker direct door de mousse voor meer smaak. 

Cheesecake?
Gebruik neutrale roomkaas, zuivelspread in plaats van mascarpone. Het is overigens niet erg als de verhouding van slagroom met mascarpone of roomkaas niet 50/50 is. Iets meer van het een of het ander is ook prima. 

Apple butter.
Apple butter is weken houdbaar, zo niet maanden. Maak dus gerust een grotere hoeveelheid zodat je het altijd in huis hebt. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Geen opmerkingen:

Een reactie posten