donderdag 31 maart 2016

Geweldige romige lasagne carbonara

Carbonara is een Italiaanse saus die meestal met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt bereid met 'arme' ingrediënten als buikspek, kaas en ei. Het staat standaard op de kaart bij de meeste restaurants in heel Italië (wiki). Deze lasagne hieronder werd eerst met een pakje carbonarasaus gemaakt maar is ondertussen ontwikkeld met een eigen gemaakte saus. Toch noemen wij het lasagne carbonara.


Nog geen jaar geleden riep ik de lekkerste lasagne ooit gegeten te hebben. Nu begin ik daar toch ernstig aan te twijfelen. Min of meer per ongeluk aten wij een lasagne met witte saus en na die een paar keer aangepast te hebben moet ik zeggen dat deze lasagne overweldigend lekker is. En denk nou niet dat ik dat alleen vind want ik heb het ook gemaakt voor een verjaardag en daar was er een run op de lasagne. Sommige schepten zelfs drie keer op. De pasta met rode saus die normaal erg in trek is bleef zelfs staan, deze was duidelijk favoriet.  

Eigenlijk wilde ik het recept nog even voor me houden tot een feestelijke gelegenheid maar krijg nu appjes van de verjaardagsgasten of ze het recept mogen hebben en tsja, ik deel gewoon graag dus...

Misschien ben ik wat lang van stof bij dit recept maar wil tegen toch vertellen hoe het recept ontstond. Heb je daar geen interesse is dan scroll je gewoon naar beneden. 

Een paar weken terug zou ik bij goede vrienden lasagne eten. Zij maken het dan met gehakt, uien, broccoli en rode saus en dat smaakt gewoon altijd prima. Toen ik er was bleek dat ze een vergissing hadden gemaakt. Ze hadden niet goed in de kast gekeken en hadden geen rode saus gekocht. Ze dachten nog te hebben en grepen dus mis. Nou kookmuts als dat ik ben, heb ik hun kasten doorgespit en kwam ik zakjes tegen met carbonarasaus. Ik stelde voor om daar de lasagne mee te maken. Uiteindelijk kan het ook met spaghetti en deegwaren zijn deegwaren dus de combinatie moet kunnen. Ik ben gaan helpen met het koken en uiteindelijk kwam er een zeer smakelijke lasagne op tafel.

Samen kritisch gekeken te hebben kwamen we tot de conclusie dat kip nog lekkerder erdoor zou zijn. Kip geeft meer beet en de saus was nu iets bruinig gekleurd door de jus van de gehakt. Ook spekjes zouden er heel goed bij kunnen, en champignons en tomaat... Afijn het thuis nog een keer gemaakt te hebben met kip en wederom een pakje besloot ik ook zelf de saus te maken. De foto's hieronder moet je niet te nauw nemen want dat is een verzameling van de drie keer dat ik het heb gemaakt. Vergat namelijk de laatste keer stap-voor-stap foto's te maken. De foto bovenaan de blog is een dubbele hoeveelheid geweest vanwege de verjaardag. Ik plaats het enkele recept voor 4 tot 6 personen.

Omdat het recept toch bomvol calorieën zit heb ik het meteen goed gedaan. Room, spek en kaas. Maak het tijdens speciale gelegenheden en je steelt de show! 

Nodig (4 tot 6 personen): 
- 100 gram spekjes
- 300 gram kipfilet kleingesneden
- 200 gram champignons
- 2 rode uien (in kwart ringen)
- 500 gram tomaten in plakken gesneden
- 250 gram verse lasagnebladen of droge bladen maar dan waarschijnijk iets meer nodig
- 1 liter melk
- 1 flesje kookroom
- 100 gram boter (en een beetje)
- 100 gram bloem
- paar lepels Italiaanse kruiden
- kippenbouillonblokje, peper, zout, knoflookpoeder
- verse basilicum, peterselie (optioneel)
- geraspte kaas

Heb je een zakje waar meer spekjes inzitten dan mag je die helemaal gebruiken. Geldt ook voor de kip, champignons, tomaten enz. Gewoon de hoeveelheden gebruiken die je zelf wilt.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de spekjes uit. Strooi wat peper en zout over de kipstukjes en bak deze in de pan waar de spek in zit. Voeg ook de rode uien toe. Laat garen. Haal het mengsel uit de pan en zet opzij.

Boen de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Dit gaat heel makkelijk met een eisnijder. Snijd de grotere champignons nog een keertje door. Kiep de champignons in het vet van de spek en voeg er wat knoflookpoeder en (gedroogde) peterselie aan toe. Laat tien minuten zachtjes bakken en haal het met een schuimspaan uit de pan.

De saus:
De saus maak je nu in dezelfde pan. Voeg 100 gram boter (of margarine) toe aan het vet wat nog in de pan zit. Als er nog restjes champignons of spek in drijven is dat niet erg. Laat de boter smelten en niet bruin worden. Kiep de bloem erbij en laat tijdens het roeren de bloem garen. Zie hier het maken van een saus.

Voeg nu een flinke plens koude melk en de kookroom toe. Goed roeren met een garde zodat er een saus ontstaat. Vul aan met de melk tot je een saus hebt op yoghurtdikte. Breng de saus op smaak met Italiaanse kruiden (kan je zelf maken maar zijn ook potjes van), een bouillonblokje, peper, zout en een pluk fijngesneden basilicum. Meng de saus met het kipmengsel en de champignons.

De lasagne:
Nu ga je de lasagne opbouwen. Ik heb een schaal waar precies vier lasagnebladen inpassen. Dat is handig. Passen de bladen niet dan leg je ze zoveel mogelijk naast elkaar en tussen het overlappende gedeelte vul je een beetje saus. Begin met een laagje saus in de schaal. Leg hier de bladen op. Verdeel nu de helft van de tomatenschijfjes over de bladen en schenk daar nog wat saus op.


Nu kan er weer een laag met bladen op en die dek je weer af met een laag saus. Ga door tot de saus en bladen op zijn. Leg op de laatste laag saus wederom schijfjes tomaten. Strooi er nog een flinke hand geraspte kaas overheen en knip er basilicum overheen. 


Zet de schaal voor ongeveer 20 minuten in de oven. Gebruik je droge lasagnebladen dan is de oventijd langer. Kijk hiervoor op de verpakking. Laat de lasagne niet te bruin worden. 


Eet smakelijk! 


Kindvriendelijk
- De witte saus zal zeker in de smaak vallen. Laat eventueel de vulling eruit die de kinderen niet eten

Note:
- Ik heb de lasagne ook gemaakt met een laag broccoli ertussen ipv tomatenschijfjes (en ham ipv spekjes). Koop dan slechts 250 gram tomaten (stuk of zes) en een stronk broccoli. Snijd de broccoliroosjes in schijfjes en kook ze vijf minuten voor. Dit is niet nodig bij gebruik van droge pasta omdat deze langer in de oven staan.


- De basilicum is optioneel. Zonder kan ook want het zit al in de Italiaanse kruidenmix. Het maakt het wel kleurrijker

- Met vier grote eters zal de schaal vrijwel leeggegeten worden. Heb je over dan kan het de vriezer in of een dag later gegeten worden. Warm het dan afgedekt op in de oven of magnetron. Bij meer dan vier eters zal ik er een lekkere salade en wat brood bij serveren. Deze salade past er goed bij:



- En deze broodjes zijn er heerlijk bij en kunnen ook als voorafje:


Variatie:
- In de basis gaat het om de lasagnebladen en de witte saus. Maak er verder van wat je zelf het lekkerst vindt.
- Gebruik ham ipv spekjes
- Laat de kip en de spek eruit en maak het vegetarisch. Evt met extra kaas
- Voeg doperwten toe, een groentenpakket en/of paprikastukjes
- Maak het magerder door ipv kookroom ook melk of zelfs water te gebruiken

Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


4 opmerkingen:

  1. Vanavond deze gegeten met de andere lasagne en de heerlijke salade erbij. Voor 10 man en iedereen vond het heerlijk!! Zelfs de kinderen :) Deze ga ik vaker maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bent lekker enthousiast bezig geweest, leuk :)

      Verwijderen
  2. Erg lekker mijn vriend en mijn vader zijn er helemaal weg van

    BeantwoordenVerwijderen