maandag 29 december 2014

Varieer met bladerdeeg: Worstenbroodjes (bockworstbroodjes)

Worstenbroodjes, kroketbroodjes, frikandelbroodjes die koop je niet, die maak je zelf.


Worstenbroodjes zijn hier altijd een groot succes. Ik maak ze van normale grote maar ook wel mini's. De grote meestal voor de lunch en de mini's op verjaardagen. 

Nodig voor grote (gewone) worstenbroodjes:
- net zoveel plakjes bladerdeeg als worstjes
- bockworsten, hotdogs of knakworsten
- currysaus of mosterd
- 1 ei
- geraspte kaas


Wij vinden bockworsten het lekkerst. Die zijn wat steviger en dikker dan hotdogs en knakworsten. Ze worden meestal in glazen potten verkocht waar dan acht worsten inzitten.

Laat het bladerdeeg ontdooien op bakpapier of op het plastic velletje waar het op zit. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smeer een streepje currysaus en een lepeltje geraspte kaas op het plakje bladerdeeg. Leg daar een bockworst op en rol losjes op. Je kunt ze schuin oprollen of gewoon netjes recht, wat je maar wilt. Leg de worstenbroodjes op bakpapier. Niet te dicht naast elkaar want ze worden tijdens het bakken nog iets groter. Laat er ca. 3 cm ruimte tussen.

Klop het eitje op en strijk dit uit over de broodjes. Strooi er nog wat geraspte kaas overheen. 

Bak de broodjes gaar en bruin in ca. 20 minuten.


Mini bockworstbroodjes (16 stuks):
Nodig:
- 1 rol vers bladerdeeg (uit de koeling)
- 1 pot met 8 bockworsten
- currysaus of mosterd
- geraspte kaas

Voor de kleinere worstenbroodjes kan je ook bladerdeeg uit de vriezer gebruiken. Het voordeel van een rol vers bladerdeeg is dat je er precies 16 gelijke stukken uit kunt halen. Snijd de bockworsten door tweeën en je blijft niet met restanten zitten. Maak ze op dezelfde manier als de grotere broodjes.

Vers bladerdeeg kan je thuis invriezen. Het ontdooien duurt alleen wat langer maar gaat goed als je langzaam de rol steeds een stukje verder open rolt. Ik vries ze in als ik ze in de aanbieding tegenkom.



Variatie:
- Voeg currysaus en een streepje mosterd toe
- Rol het worstje in een plakje ham voordat je het in de bladerdeeg rolt
- Leg een toefje zuurkool en mosterd op het worstje 
- Leg een diepvries kroket in het bladerdeeg met mosterd en je hebt een kroketbroodje
- Of een frikandel, kan natuurlijk ook

Deze ga je ook lekker vinden. Afbakbroodjes met een worstje en zuurkool:



Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------

- Bekijk hier meer recepten met bladerdeeg



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen