dinsdag 28 juni 2016

Notenspread, notenpasta van Cuisine van Sabine

Vorige maand vertelde ik dat ik mee ben gaan doen met de foodblogswap, het maken van een recept van iemand anders zijn foodblog. Deze maand mocht ik koken van Cuisine van Sabine. Er staan ontzettend veel lekkere recepten op haar site dus ik vond de keus best lastig. Uiteindelijk heb ik iets heel simpels gemaakt. Ik heb de notenspread gemaakt of zoals wij het hier al noemen "notenpasta".

Ik heb voor deze pasta gekozen omdat ik al heel lang pindakaas op mijn to do lijstje had staan. Elke keer schoof ik dat weer voor me uit omdat ik het wel wilde maken maar ik het zelf niet lekker vind om te eten. Pindakaas gebruik ik eigenlijk alleen om pindasaus mee te maken maar zo op brood, zo saai.

Op Sabina haar foodblog kwam ik naast pindakaas maken ook deze notenspread tegen en toen was ik om. De spread maakt zij hartig door er tijm en kaas aan toe te voegen. Vooral dat hartige sprak mij aan.Nodig (voor ca. 250 gram pasta):
- 200 gram gemengde noten
- 5 eetlepels olie
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 kleine theelepel gedroogde chilivlokken (pull biber, toko)
- snufje zeezout

Sabine maakt de spread met Parmezaanse kaas er doorheen. Omdat ik de spread eerst neutraal wilde proeven heb ik dat weggelaten. Daarom heb ik iets meer noten gebruikt. Zij heeft de verhouding van 175 gram noten, 30 gram kaas en 6 lepels olie. Ook heb ik de spread nog hartiger gemaakt door er chilivlokken aan toe te voegen en een snufje grof zeezout. Ik heb gedroogde tijm gebruikt omdat ik verwacht dat de pasta dan een langere houdbaarheid heeft. Die houdbaarheid is alleen niet zo heel erg belangrijk, want dit potje ging heel snel leeg omdat het nog lekkerder is dan dat ik had verwacht.

De hoeveelheid olie hangt af van de soort noten die je gebruikt. Noten hebben van zichzelf olie, de ene noot wat meer dan de andere. Ik heb olie toegevoegd tot de massa smeuïg genoeg was.

Het fijne van dit recept is dat je het al kunt maken met een klein handje noten. Ideaal om restjes te verwerken. Ik had nog walnoten, cashewnoten en amandelen liggen. Deze heb ik aangevuld met pinda's.

Hoe je het maakt:
Rooster de noten in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Ik moet eerlijk zijn dan ik dat niet heb gedaan en ook niet heb gemist.

Neem een keukenmachine, blender of multihakker. Let er wel op dat deze hakker een krachtige motor heeft. Ik heb een eenvoudige multihakker van de Lidl en die kan ijs crunchen dus daar vertrouwde ik het wel aan toe en het ging dan ook goed.

Doe de noten, tijm en chilivlokken in de machine en zet deze voorzichtig aan (laagste stand). Kijk of de machine door de noten heenkomt. Ooit gebruikte ik de extra molen bij mijn staafmixer die meteen afbrak dus pas op. Wilde toen harde pepermuntjes hakken voor door de fudge.

Wil je meer maken dan de hoeveelheid die in eerste instantie in de hakker gaat? Zet de hakker dan aan en voeg later extra noten toe op het moment dat het eerste gedeelte al pasta is. Zo kan je best nog een flinke hoeveelheid maken.

Zet de machine harder en blijf malen tot de noten zeer fijn zijn. Wil je stukjes in de pasta dan kan je eerder stoppen. Voeg olie toe om het dus lekker smeuïg te maken. Proef of er nog wat kruiden doorheen mogen. Ik heb op het laatst de zeezout toegevoegd om de korrel te blijven proeven.

De spread is heerlijk op een toastje. Ook raad ik je aan om een likje op je kaas te doen tussen je boterham. Hier kan je dan ook nog wat schijfjes komkommer onder leggen.


Variatie:
- Pindakaas maak je eigenlijk op dezelfde manier. Met alleen pinda's en een snufje zout ben je al klaar. Je kunt er dan nog ketjap en sambal aan toevoegen als je de pindakaas wilt gebruiken om pindasaus mee te maken
- Maak de notenspread van één soort noot. Bijvoorbeeld walnotenspread of cashewnotenspread
- Voeg andere kruiden toe, bijvoorbeeld een schepje ranchkruiden voor een lichte knoflooksmaak
- Naast kaas ook heerlijk te combineren met een plakje ham of kipfilet op brood


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Geen opmerkingen:

Een reactie posten