dinsdag 24 maart 2015

Zelfgemaakte eierragout

Deze eierragout komt sowieso altijd met Pasen op de brunchtafel en dan geserveerd in een zelfgemaakt pasteibakje.

Daarbuiten eten wij de ragout graag als avondmaaltijd en dan geserveerd met rijst. Vaak met bloemkool of broccoli erbij. Vandaag heb ik er een combi van gemaakt. Eieragout in een pasteibakje met een timbaaltje van rijst en doperwtjes erbij. Een heerlijk vegetarische maaltijd waar iedereen van gesmuld heeft.


Nodig (voor 4 - 6 personen):
- 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd
- 125 gram boter
- 125 gram bloem
- 500 ml melk
- 500 - 750 ml water
- 6 gekookte eieren
- 2,5 blokje bouillon
- rijst
- tuinerwten of doperwten
- 4 tot 6 plakjes bladerdeeg
- (verse of gedroogde) peterselie en bieslook (optioneel)

Dit recept is voor vier flinke eters als avondmaaltijd of voor zes personen als brunch hapje

Kook de eieren hard. Een medium ei heeft 8 minuten nodig. 

Neem een ruime pan en laat de boter smelten. Fruit het uitje gaar, mag niet bruin worden. Kiep in één keer de bloem erbij en laat deze onder voortdurend roeren gaar worden. Je ziet het dan dof worden. Dit noemen ze een roux. Zodra de bloem gaar is, giet je er een kop (koude) melk bij en roer je het door met een garde tot het vocht opgelost is. Voeg daarna de rest van de melk en water toe tot de gewenste dikte is bereikt. Breng op smaak met bouillonblokjes en voeg flink wat groene kruiden toe voor een mooie kleur. 

Snijd de eieren en grote stukken, houd 1 ei achter in partjes voor garnering. Meng de overige stukjes ei voorzichtig door de ragout. 

Ik heb er basmati rijst bij gegeten, hier kan je goed timbaaltjes mee maken. De rijst meng je met de gare doperwten en doe je in een kommetje, druk wat aan en draai dan voorzichtig om op het bord.

Dit is het recept voor de pasteibakjes:


Kindvriendelijk:
- Bijna alle kinderen vinden dit lekker

Variatie:
Kippenragout ga je ook lekker vinden:



Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:




6 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me een geweldig recept. Ik wil voor vrienden een ragout buffetje maken, met rundvlees ragout, kippenragout en een vegetarische. Dit is een uitkomst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal een link toevoegen naar mijn andere ragout recept, zie dat ik dat vergeten ben. Daar staat het recept voor kippenragout ed. benoemd. Voordeel is dat je aan dit basisrecept alles kunt toevoegen om naar wens te maken

      Verwijderen
  2. Hallo Marlon, ik kwam je recept tegen en het lijkt mij inderdaad heerlijk voor de Paasbrunch. Eerst even een keer vooraf proberen, want ik heb nog nooit ragout zelf gemaakt.
    Maar kun je hem eventueel ook een dag vantevoren (bijv. 's avonds) maken en op de dag zelf licht opwarmen? Bedankt alvast.
    Gr. Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Nathalie, opwarmen is geen probleem hoor, doe ik ook als ik nog over heb. Ik zal er wel voor kiezen om de eieren er de dag zelf pas aan toe te voegen zodat je niet al het eigeel tot kruimels slaat tijdens het opwarmen. Je kunt de eieren eventueel de dag ervoor koken, pellen en onder koud water in de koelkast bewaren.

      Verwijderen
  3. Ik heb momenteel kauwproblemen, de rest van het gezin wil lasagna eten, dus ik ga voor mezelf deze ragout proberen! Ben erg benieuwd, volgens mij moet het lukken :-)

    BeantwoordenVerwijderen