donderdag 22 december 2016

Pizzarette (pizzaoven) feestje - Tips

Sinds enkele jaren is de pizzaoven in opmars in Nederland. Het is een oventje dat je op tafel zet zodat iedereen zijn eigen mini pizza kan maken. Er zitten spatels bij en een uitsteekvorm om rondjes deeg uit te steken. De eerste pizzaovens (merk: Pizzarette) waren nog lastig verkrijgbaar. Tegenwoordig kom je ze tegen bij bijna alle huishoudzaken of online bij Bol.com.

Wij hebben er al jaren eentje voor zes personen wat ik een fijne maat vind. Je hebt ze ook voor vier personen maar als er iemand extra komt eten is zes handiger. Ook is er een achtpersoons verkrijgbaar maar voor de prijs van de achtpersoons zou je twee kleinere kunnen neerzetten en dat zou ik persoonlijk dan liever doen. Zoals je op de foto ziet werd hier de Pizzarette voor tien personen gebruikt. Dat is te doen. Eerst een voorafje, de kinderen laten beginnen met de eerste pizza's en dan om en om pizza's laten maken. Wij zetten er ook weleens een grillplaats of een gourmetstel bij of ik maak nog een schaal lasagne om te combineren met de pizza's.

Ik leen de Pizzarette regelmatig uit. Omdat ik dan vaak de vraag krijg wat ervoor in huis gehaald moet worden, kom ik met wat suggesties. Je kunt het zover uitbreiden als je zelf wilt.

Heb je geen pizzaoven, lees dan toch verder. Je kunt nml. ook heerlijke pizza's in een gewone oven maken.


Om te beginnen:
Het duurt even voordat de pizzaoven goed op temperatuur is. Ik raad je dan ook aan om hem een half uur van te voren op te laten warmen. Het mag wel korter maar dan duurt het zo lang voordat de eerste pizza's klaar zijn. Als de oven eenmaal goed heet is, zijn de pizza's met een minuut of zes al klaar. De steen wordt gloeiend heet dus pas op met kleine kinderen dat ze zich niet verbranden. 

Zet borden op tafel, geef ieder een eigen spatel om de pizza op te bakken en zet schaaltjes neer met verschillende sausjes en toppings. Vet voor het eerste gebruik de spatel in met een beetje olie zodat het deeg niet blijft vastplakken. Beleg de pizza op de spatel want het overbrengen van een gevulde pizza op de spatel gaat niet handig.

De deegbodems:
Hartige taartdeeg uit de diepvries: Toen wij de Pizzarette kochten was er nog niet veel te koop aan kant en klaar deeg. Ik heb het niet zo op zelf deeg kneden dus zijn wij het gaan proberen met de vierkante plakjes hartige taartdeeg uit de diepvries. Dit gaat erg goed. Het deeg laat je ontdooien, je steekt er een rondje uit en de rest van het deeg bewaar je in plastic folie. Aan het eind van de avond rol je de rest van het deeg uit, legt er de restjes op van de toppings en bak je het deeg af in de gewone oven. De dag erna lekker als koude pizza / hartig brood. Je zou ook het restant deeg kunnen uitrollen en daar ook nog mini pizza's mee maken. Het grootste voordeel vind ik dat je altijd nog een extra plakje uit de vriezer kunt halen, het is erg snel ontdooit. Wij gaan uit van ca. 4 mini pizza's per persoon maar dat hangt er ook vanaf of je nog een voorafje eet. 

Vers pizzadeeg: In de koeling is tegenwoordig overal vers pizzadeeg verkrijgbaar. Heb ik ook geprobeerd en gaat ook goed. Het deeg vinden wij wel te dik dus moet eerst uitgerold worden tot een dunnere deeglaag. Je kunt het deeg van te voren uitrollen, bepoederen met wat bloem en de plakjes op elkaar onder een laag plastic bewaren tot gebruik.

Pizzadeeg uit de vriezer en vers flammkuchen deeg: Zijn beide nieuw voor mij en heb ik nog niet geprobeerd.

Bladerdeeg: Minder geschikt voor hartige pizza's maar wij gebruiken ze als nagerecht. We maken er dan zoete pizza's van. Of eigenlijk zoete koek. Beleg maar met wat geraspte appel en kaneel. Beetje slagroom of ijs erop als ze uit de oven komen en smullen.

Wraps: Snijd ringen uit tortilla wraps

De sauzen:
In de basis zet ik witte en rode saus neer. Met de witte saus maak ik een soort van flammkuchen pizza's. Lekker om te beleggen met uitgebakken spekjes, gesnipperde rode uien, ham, schijfjes voorgegaarde aardappel en kaas. De witte saus maak ik van een bakje crème fraîche, op smaak gebracht met ranchkruidenmix. Kan ook met Italiaanse kruidenmix (gekocht of zelf gemaakt).
Voor de rode saus gebruik ik een pakje gezeefde tomaten. Deze maak ik op smaak met Italiaanse kruiden en een eetlepel ketjap. Wil je de saus iets milder hebben dan kan je er nog een cupje koffiemelk doorheen mengen.

Wil je uitpakken dan kan je ook bbq saus gebruiken (lekker met kidneybonen, zwarte bonen geruld gehakt, mais) of satésaus (lekker met stukjes gemarineerde kip, schijfjes banaan, stukjes ananas, ui).


Soorten toppings:
Vleespizza's: Hier zijn ze gek op shoarma pizza's. Al het vlees voor op de pizza moet je gaar op tafel zetten. De shoarma eerst bakken maar ook stukjes kipfilet e.d. altijd eerst garen. Het zit te kort in de oven om rauw te verwerken. Vleeswaren als ham en salami doen het ook altijd goed op de pizza. De shoarma is lekker met de rode saus en wat gesnipperde uitjes en paprika.
Vispizza's: Denk aan stukjes tonijn (uit blik) of gerookte zalm (ook lekker met de witte saus), ansjovis, garnalen.
Kaaspizza's: Geef je fantasie de vrije loop. Haal verschillende soorten kaas en maak een vier kazen pizza. Denk aan schimmelkaas, Parmezaan, mozzarella, cheddar maar ook brie doet het goed.
Groenten en fruitpizza's: artisjokharten, stukjes ui, gekleurde paprika, blokjes (diepvries) spinazie, champignons, schijfjes tomaat, ananas, perzik, banaan.

Kaas:
Een pizza is geen pizza zonder kaas maar lust je dat niet dan is het erg fijn dat je het nu weg kunt laten. Ik zet altijd een bakje gewone geraspte kaas op tafel en ik snijd een paar bollen mozzarella in dunne plakjes

Bekende pizza's:
- Margarita: rode saus en kaas
- Salami: rode saus, salami en kaas
- Ham: rode saus, ham en kaas
- Hawaï: rode saus, ham, ananas en kaas


Gebruik van gewone oven:
Verwarm de oven voor. Op het pakket van het pizzadeeg staat welke temperatuur je nodig hebt. Laat iedereen z'n eigen pizza maken en leg deze op bakpapier op een bakplaat. Bak de pizza's gelijkertijd af.


Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------


Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

9 opmerkingen:

  1. Tip wij doen knoflooksaus met gerookte zalm zo lekker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je tip. Probeer het dan ook eens met die ranchkruidensaus, is ook op basis van knoflook. Yummy.

      Verwijderen
  2. Bij ons ook al jaren een succes. Tegenwoordig steek ik de bodems (3) uit een grote wrap. En wat een erg lekkere combi is: rode saus, parmezaanse kaas en pijnboompitjes verwarmen. Daarna beleggen met plakje rosbief en rucola. En nog een favoriet van mij: creme fraiche, reepjes ontbijtspek, ui en parmezaanse kaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een handige tips en ideeën! Dankjewel! Ik sla je pagina even op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat je er iets aan hebt, nu hopen op dat leuke verjaardagscadeautje :)

      Verwijderen
  4. Ook wij pizzarette regelmatig met onze kindjes. Als bodem gebruiken we pitta broodjes. Handig, snel en lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Pitabroodjes door de midden snijden als bodem

    BeantwoordenVerwijderen