Tips & Tricks

Er zijn een aantal dingen die vaker terugkomen in mijn recepten. Meestal zet ik erbij hoe of wat maar hier een opsomming die wel handig is om sowieso een keer gelezen te hebben. Ik zal het bijwerken als ik nog meer tegenkom.


  • Ingrediënten:

Boter:
Boter om vlees in te bakken mag roomboter zijn, bakboter, flesboter maar ook olie. Haal er geen andere dingen voor in huis dan wat je normaal gebruikt.
Chilivlokken, harissa, sambal of verse peper:
Allen kan je door elkaar gebruiken. Chilivlokken (pul biber) geeft een leuk kleurtje aan de maaltijd maar mengt minder met het gerecht waardoor het ene hapje pittiger kan zijn dan het andere. Harissa is fijn in gebruik omdat het niet te scherp is. Sambal moet je voorzichtiger mee zijn, kan snel teveel zijn. Verse peper idem als sambal.
Gehakt:
Bij gebruik van gehakt mag je zelf kiezen welke soort je voorkeur heeft. 
Groene kruiden: 
Ik gebruik graag groene kruiden in mijn recepten omdat het een mooie kleur geeft aan het gerecht. Het is niet altijd noodzakelijk om ze te gebruiken. Gedroogde kruiden zijn ook prima. 
Hoeveelheden:
Eigenlijk zijn alleen bij bakgerechten de hoeveelheden echt belangrijk omdat een recept anders kan mislukken. Denk aan het bakken van een cake of brood. De hoeveelheden van aardappels, vlees en groenten mag je gewoon aanpassen naar de behoefte van je gezin.
Kant en klaar deeg:
In een aantal recepten gebruik ik kant en klaar deeg als bladerdeeg, croissantdeeg en deeg voor hartige taart. Voel je vrij om deze deegsoorten zelf te maken. Ik gebruik de kant en klare omdat ik het handig vind om die op voorraad te hebben om nog snel iets kunt maken.
Kip:
Als ik in een recept kipfilet gebruik mag je daarvoor in de plaats ook kippendijen (zonder bot) nemen. Deze zijn wat minder droog. Andersom mag natuurlijk ook, maar net waar je voorkeur naar uit gaat.
Melk:
Ik heb altijd halfvolle melk in huis maar je mag ook magere of volle melk gebruiken.
Uien en knoflook:
In de basis gebruik ik in heel veel gerechten uien en knoflook. Negen van de tien keer kan je dit ook weglaten als je er niet van houdt. Het is voor mij een gewoonte geworden om het overal doorheen te doen.
Zelfgemaakte kruidenmixen:
In veel gerechten gebruik ik zelfgemaakte kruidenmixen waarbij ik verwijs naar de recepten van deze mixen. Heb je hier niet alles voor in huis dan kan je ook vervangende kruidenmixen uit de supermarkt gebruiken. Het grootse verschil is dat er in de zelfgemaakte mixen geen hulpstoffen zitten en weinig tot geen zout.


  • Kooktips: 

Chocolade:
Gebruik je regelmatig met gesmolten chocolade? Ga eens na de Sinterklaas (letters) of Pasen (eitjes) naar de supermarkt. De feestchocolade gaat dan meestal voor de helft van de prijs weg en wordt dan zeer goedkoop als je het per ons berekend.
Eieren koken: Door wat zout toe te voegen aan het kookwater zullen de eieren minder snel barsten. Schenk er ook nog een scheutje azijn bij, hierdoor zullen evt. gebarsten eieren niet zo snel uitlopen.
Gebruik van de oven:
Bij het bakken van cakes en brood neemt de temperatuur van de oven nauwer dan bij het opwarmen van een gerecht. Bij het laatste begin ik in de basis met 200 graden (hetelucht). Gaat het te hard dan zet ik de oven zachter of leg ik een aluminiumfolie over het gerecht. Gaat het standaard te hard dan kan je met 180 graden beginnen. Elke oven is anders dus is ook een kwestie van je oven leren kennen. In plaats van een oven kan je bij veel gerechten ook een Airfryer of Actifry gebruiken. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing bij het apparaat.
Gehakt kruiden of vlees marineren:
Neem een grote diepvries- of ziplockzak en doe daar het gehakt of vlees in. Voeg de kruiden toe, ketjap, olie of een ei en meng de zak van buitenaf. Scheelt je flink in de vieze handen en extra vaat.
Gekruid gehakt: 
Twijfel je of je gehakt goed is gekruid? Neem een bolletje ter grootte van een bitterbal, druk deze plat en bak gaar. Proef en pas voeg desnoods nog wat kruiden toe. Draai daarna pas de rest van het gehakt tot gehaktballen.
Rijst, gekookte aardappelen of bijvoorbeeld bloemkool met groene kruiden:
Voeg ze op het laatst toe in het kookwater, roer door en giet dan af. Ze zijn dan mooi gemengd. Gaat hierbij niet om de smaak maar om het aanzicht. Op deze manier kan je ook heel makkelijk doperwten of mais meewarmen als ze er toch al doorheen moeten. Scheelt weer een pan op het vuur.
Rundvlees:
Rundvlees in een stoofpot wordt eerder gaar als je een scheutje azijn laat meestoven.
Stoofschotels:
Veel stoofschotel kan je bereiden in een slowcooker. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing bij het apparaat.


  • Basisrecepten:
Cruesli
Rocky Road Fudge
Saus / roux

Als deze pagina je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------






Geen opmerkingen:

Een reactie posten