woensdag 17 februari 2016

Turks brood gevuld met een sausje en gekruide kip uit de oven

Laatst had ik een verjaardag waarvan deze broden een onderdeel van het buffet waren. Ideaal, want je kunt het van te voren maken en serveren op het moment dat de gasten gaan eten. Door de saus en de sla blijft het brood lekker zacht. Verder staat het hartstikke leuk door de houten prikkers die erin gestoken zijn. Ik had het al eens eerder gemaakt en was toen vergeten om foto's te nemen zodat ik het recept kon plaatsen. Bij deze dus wel gedaan zodat je het ook kunt maken.

Je kunt het natuurlijk ook per persoon maken op een pistoletje of ander lekker broodje. Heerlijk als lunch.


Nodig voor één Turks brood, ca 10-12 punten:
- 1 Turks brood
- 500 gram kipfilet
- 1 kleine ui
- 1/4e potje augurk (ca. 50 gram)
- 200 gram mayonaise, frietsaus of halvanaise
- 100 gram crème fraiche of yoghurt
- 1/4e zak rucola (ca. 20 gram)
- paprikapoeder, bieslook, tandoorikruiden oid, zout
- olie

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Maak een papje van een paar lepels Italiaanse kruiden en wat olie. Voeg een snufje zout toe. Snijd de kipfilet zo dun mogelijk weg en meng dit met het kruidenpapje. 

Verdeel de kip op een bakplaat en bak de kip gaar in de oven. Ongeveer 10-12 minuten op 180 graden. Pas de tijd aan als de kip nog niet gaar is. De tijd hangt af van hoe dik je de kip hebt gesneden. 

Haal de kip van de bakplaat, laat afkoelen. 

Heb je een afbak Turks brood, bak deze dan nu af in de oven. Snijd hem vast door midden voordat het de oven in gaat, dan krijg je straks geen in elkaar geduwd deeg als je het warm probeert door te snijden. Dit doe ik met al mijn afbakbroodjes, probeer maar eens, Laat ook afkoelen. 

Maak nu een sausje van de mayonaise, crème fraiche, gesnipperd uitje en in kleine blokjes gesneden augurk. Gebruik wat je hebt staan. Ik heb mayonaise en frietsaus gemengd, daar crème fraiche doorheen gedaan maar yoghurt kan dus ook, is het een stuk minder vet. 

Maak de saus op smaak met wat Italiaanse kruiden, paprikapoeder en tandoorikruiden (begin met een theelepel van alles). Heb je geen tandoorikruiden in huis, neem dan iets anders wat een beetje pit geeft. Bijvoorbeeld cajunkruiden, Mexicaanse kruiden of desnoods wat zwarte peper en kerriepoeder. Zout kan naar behoefte en wat geknipte bieslook staat er gewoon mooi doorheen maar is geen must. Proef! 

Verdeel de saus stevig over het brood. Misschien heb je nu iets teveel, hangt een beetje af van de doorsnee van het brood. De rest is lekker op een stukje stokbrood of een toastje.


Verdeel de koude kip over het brood


Leg er wat rucola overheen


Leg de bovenkant van het brood erop en snijd het voorzichtig in punten. Prikkertjes erin en klaar om te serveren.



De kip en het sausje heb ik eerder op de dag gemaakt. Het brood een uurtje voor het serveren belegd. Daarna het brood afgedekt in de koeling bewaard tot gebruik. 

Bij het buffet had ik een flinke pan verse groentesoep en nog een grote hartige taart. Ja, er aten aardig wat mensen mee :) 

Kindvriendelijk:
- Kip, brood en saus, wie lust dat niet? De sla en ui kan een probleem zijn. Voeg de ui dan als laatste toe aan de saus en houd een beetje saus apart als de ui er nog niet doorheen zit. Geef het kind dan een klein broodje met "eigen" saus en kip. 

Variatie:
- De kruiden voor het sausje worden bij mij op gevoel gebruikt. Ik strooi met wat ik heb en blijf proeven tot ik het lekker vind. Heb nu de kruiden bij benadering beschreven die ik heb gebruikt. 
- Geen oven? Bak de kip in een koekenpan
- Van horen zeggen kan je het ook goed met zalm ipv kip eten
- Het lijkt mij ook lekker om de augurkjes weg te laten en plakjes appel tussen de saus en kip te leggen. Zie ook dit recept waarin appel en kip een goede combinatie blijkt te zijn.


Als dit recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------



4 opmerkingen:

  1. Ik heb het gemaakt. Het was heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De saus lijkt qua receptuur erg op de heerlijke saus van de La Place Express! En de kip ook. Ga dit zeker eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is het niet helemaal maar ik heb me daar wel door laten inspireren :)

      Verwijderen