donderdag 31 mei 2018

Kruidige maiskolven met saus

Mais eet ik meestal gecombineerd in een gerecht als chili con carne omdat ik het los te zoet vind. De laatste paar weken heb ik ze een paar keer gegeten met chilipoeder en een lekker sausje en nu eet ik ze wel graag. Ook de rest van mijn gezin doe ik er een groot plezier mee.


Nodig (4 personen): 
- 4 maiskolven (vers of vacuüm verpakt)
- paprikapoeder
- 1 bouillonblokje
- chilipoeder of cayennepeper
- 1 eetlepel mayonaise, yogonaise of frietsaus
- 2 eetlepels zure room, crème fraîche of yoghurt
- 1 eetlepel verse bieslook
- 2 tenen gehakte knoflook
- beetje olie
- snufje zeezout

Wij eten 1 kolf p.p. maar je kunt natuurlijk altijd meer maken. Er zijn verse maiskolven in omloop (met blad eraan) en je hebt van die vacuümverpakte die al schoongemaakt en gaar zijn. Ik gebruik ze door elkaar.

Voorbereiding:
Verse kolven: haal de bladen en draden eraf. Kook de maiskolven in ca. 6 minuten gaar in water met een bouillonblokje (deze geeft dan al lekker wat smaak af). Giet af.
Vacuüm verpakte haal je uit de verpakking en kan je direct gebruiken. Soms leg ik ze eerst met verpakking en al een paar minuten in de magnetron (gaatje prikken in de verpakking!) of in een bak warm water zodat ze binnenin vast warm worden.


Als je de mais klaar hebt neem je een grillpan (of desnoods een koekenpan) waarin je een beetje olie verhit. Leg dan de kolven in de pan en grill ze rondom mooi bruin. In een grillpan is het leukst omdat ze dan van die mooie streken erop krijgen. Strooi tijdens het bakken een snufje zeezout, flink paprikapoeder en chilipoeder naar wens over de kolven. 

Het sausje: 
Meng de mayo met de zure room (gebruik wat je in huis hebt, de alternatieven zijn ook lekker). Voeg gehakte knoflook, gehakte bieslook, een snufje zeezout en chilipoeder naar smaak toe. Je kunt de saus gerust wat eerder maken want dan trekken de smaken er lekker in.

Serveer de kolven met het sausje. Je kunt ze heel serveren of voor het serveren in stukken snijden. Als je de mais gaat eten kan je het rondom afhappen maar je kunt ze ook op het kontje neerzetten en met een mes de mais eraf snijden. 

Variatie:
- Grill de kolven in de oven op een rooster of op de barbecue
- Voeg kerriepoeder toe aan het sausje in plaats van paprikapoeder
- Voeg ranchkruiden toe aan het sausje 


ls het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------
Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Geen opmerkingen:

Een reactie posten