vrijdag 18 mei 2018

Italiaanse focaccia, platbrood met meerdere toppings

Jawel, ik heb het brood bakken herontdekt. Jaren geleden had ik ook wel brood gebakken maar steeds vaker greep ik naar kant en klaar deeg omdat ik het niet leuk vond om het deeg te kneden. Althans dat dacht ik want een poosje terug maakte ik voor de gein een appelbroodje en vlak daarna een focaccia en ben toen tot de conclusie gekomen dat het kneden eigenlijk best wel mee valt. Het is even een gedoe om het resterende deeg van je handen vandaan te krijgen maar met een borsteltje komt je al heel ver en ach, het resultaat is zo lekker dat ik het er nu dik voor over heb.

De focaccia heb ik in twee weken tijd al vier keer gemaakt. Alle keren lukte het meteen goed dus durf ik ook het recept te delen. De basis kreeg ik ooit mee bij een workshop die ik volgde, de toppings heb ik mijn eigen draai aan gegeven.


Nodig: 
- 500 gram bloem
- 15 gram zout
- 15 gram suiker
- 1,5 zakje gedroogde gist
- 300 ml lauwwarm water
- 3 tenen knoflook uit de pers
- scheutje olijfolie
- naar keuze: grof zeezout, rozemarijn, tijm, salie, pesto, olijven, zongedroogde tomaten, pijnboompitten, mozzarella, Parmezaanse kaas (zie verder in het recept) 

Ik kneed het deeg met de hand maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken. Je kunt het deeg bereiden op een werkbank maar ik doe het liever in een kom. Neem dan een ruime mengkom en weeg daar het bloem in af. Meng het zout door de bloem.

Los de suiker op in het lauwwarme water. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het suikerwater in. Voeg daar de droge gist aan toe. De suiker proef je niet terug maar dat maakt de gist blij en zorgt ervoor dat het beter zijn werk doet. Gist is geen goede vriend van zout en daarom meng je deze eerst door de bloem.

Haal met een vork vanaf de buitenkant wat bloem naar het midden en meng dat met het water. Ga door totdat het deeg minder nat is en je het kunt kneden. Kneed het deeg minimaal 5 minuten door totdat het glad en soepel is.

Laat het deeg in de mengkom en sluit het af met plastic folie, een theedoek of leg de bijbehorende deksel losjes op de kom (ik heb een kom met deksel). Laat het deeg 30 minuten rijzen (warm en tochtvrije plaats) totdat het in volume is verdubbeld. Ik laat de kom op mijn aanrecht staan en dat gaat goed.

Maak ondertussen de smaakolie. Meng olijfolie met knoflook en laat intrekken. Dit mag je ook al eerder doen.

Neem een bakplaat en leg daar een vel bakpapier op. Haal het deeg uit de kom. Sla de lucht eruit, kneed goed door en leg het deeg plat op het bakpapier. Zorg dat het overal even dik is (max. 3 centimeter hoog).

Druk putjes in het deeg tot bijna op de bodem.

Smeer met een bakkwastje de knoflookolie over het deeg. Naast de smaak geeft de olie ook een goudgele glans. Voeg er extra toppings aan toe. Op de bovenste foto heb ik een beetje rozemarijn, een paar lepels pesto en wat pijnboompitten over het deeg verdeeld. In de putjes zou je olijven kunnen drukken. Alleen rozemarijn en wat zeezout is al een heerlijk. Zie hier van dichtbij, yummy.


Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen. Afdekken is niet nodig. Verwarm de oven voor tot 220 (190 graden heteluchtoven) graden en bak het brood af in ca. 15-20 minuten. Als het brood gaar is voelt het hol aan als je er op klopt.

Laat het brood op een rooster afkoelen.

Variatie in toppings:
Knoflookolie en zeezout is voor mij een must. Daarnaast kan je afwisselen met onder meer: 

- Rozemarijn
- Rozemarijn en tijm en/of salie
- Pesto en pijnboompitten en eventueel nog wat verse basilicum
- Alleen knoflookolie, zeezout en olijven
- Maak het spannend en strooi wat chilivlokjes over het deeg
- Gedroogde tomaatjes (kan ook in combinatie met verse basilicum)
- Gekarameliseerde uien met mozzarella
- Parmezaanse kaas met gehalveerde cherrytomaatjes
- Verse spinazie
- Artisjokken, paprika
- Gedroogde tomaatjes eerst klein hakken en dan al door het deeg mengen
- Meng Italiaanse kruiden of gehakte rozemarijn door het deeg

 


Hieronder heb ik het deeg in 12 bolletjes verdeeld en na de eerste rijzing afgetopt met twee verschillende toppings. De bolletjes hadden iets platter gemogen voor het uiterlijk maar de smaak was er niet minder om. 


Krijg je al trek? Ik vergeet nog te vertellen hoe lekker het gaat ruiken tijdens het bakken. Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten