maandag 9 maart 2020

Maïssoep met bosui en een beetje pit

Al enkele jaren maak ik wekelijks soep voor het personeel van een Schouwburg. Ondertussen heb ik dus een flinke hoeveelheid soorten soepen in mijn bestanden staan. De meeste soepen verzin ik zelf of ik laat me inspireren door recepten van anderen.

Vorig jaar kwam ik bij overetengesproken.nl een recept van maïssoep tegen. Ik reageerde daarop en zij wist mij te overtuigen dat het echt een hele lekkere soep is. Diezelfde week ben ik hem nog gaan maken maar wel met een eigen draai eraan omdat ik niet alles in huis had. Zo liet ik de aardappel en prei weg en voegde ik sjalotjes en bosuitjes toe. Ook gebruikte ik mijn eigen spicy kruidenmix waarvan ik altijd een pot heb staan omdat die zo veelzijdig is. Ondertussen heb ik de hoeveelheden vereenvoudigd zodat ik het snel kan omrekenen van 1 liter naar 8 of desnoods 20 liter. Eigenlijk lijkt het dus helemaal niet meer op het origineel en daarom plaats ik mijn recept hier omdat ik regelmatig de vraag krijg hoe ik het maak.


Nodig (ca. 1 liter): 
1 blik maïs (ca. 340 gram)
2 blikken water
1 stengel bosui
1 sjalotje (of een ui)
1 teen knoflook
1 theelepel pittige kruidenmix
1 bouillonblokje of wat zout
tabasco en worcestershire sauce naar smaak
olie 

Snijd het sjalotje en het wit van de bosui in stukken. Hak de knoflook fijn. Verwarm een paar lepels olie en fruit het sjalotje en bosui aan. Voeg de knoflook toe en blijf roeren totdat de uien zacht zijn.

Voeg het blikje mais (met vocht) toe. Houd een lepel maïs apart. Vul het blikje met water en voeg deze hoeveelheid twee keer toe aan de mais. Breng aan de kook.

Laat de soep een paar minuten doorkoken en zet dan de staafmixer erop totdat alles fijngemalen is. Breng de soep op smaak met de pittige kruidenmix, een bouillonblokje, tabasco en worcestershire sauce. De soep mag best een beetje pittig zijn.

Voeg de losse maiskorrels toe en garneer de soep met het groen van de bosui.Tip: 
Bij gebrek aan pittige kruidenmix kan je de soep ook op smaak brengen met chilipeper, cayennepeper, verse rode peper, sambal of harissa. 


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten