vrijdag 11 oktober 2019

Cheesecake met salty caramel in een potje

Ik geef zelf veel kookworkshops maar een poos geleden heb ik zelf een workshop gevolgd. Deze workshop ging over het maken van karamelsaus. Het was in de kookstudio van Homemade Heidy onder begeleiding van Constan Heestermans die het boek Koken met karamel heeft geschreven. Ik maakte zelf wel al karamel en had er zelfs een recept van hier op mijn blog staan maar ik was nieuwsgierig wat je er nog meer mee kan doen behalve het over ijs gieten of uit de pot op te snoepen. Daarbij is Heidy een enorme leuke meid en had ik gewoon zin in een gezellige middag.

Een gezellige middag was het zeker! We maakten eerst de saus volgens recept uit het boek en daarna hebben we er hapjes meegemaakt als camembert overgoten met karamel, pecannoten en uitgebakken spekjes en panna cotta met sinaasappel en karamelsaus.

De karamelsaus die wij op de workshop maakte was veel zachter van smaak dan de saus die ik thuis maakte dus ben ik afgelopen week weer eens gaan oefenen en heb ik het recept hier op mijn blog aangepast. Geen nieuwe foto's kunnen maken maar wel het recept herschreven, zie hier.

Met het vernieuwde karamel recept maakte ik een "no bake" cheesecake dessert. Dat recept wil ik hier graag delen.


Nodig (voor ca. 6 potjes): 
- 200 ml slagroom
- 300 gram neutrale roomkaas, zuivelspread
- 2 zakjes vanillesuiker
- 6 volkoren koekjes of andere koekjes naar wens
- ca. een halve portie karamelsaus volgens dit recept
- grof zeezout

Klop de slagroom lobbig met de vanillesuiker erdoor. Wil je graag met verse vanille werken dan mag dat natuurlijk ook. Voeg naar wens extra (vanille)suiker toe maar maak het niet te zoet. Meng de roomkaas door het slagroommengsel.

Breek de koekjes in fijne kruimels en verdeel over de potjes (of glazen). Druk ze een beetje aan. Ik gebruik een hakmolen om ze te malen.

Schep het roommengsel op de koekjes.

Maak de karamel salty door er ongeveer een halve theelepel grof zeezout doorheen te mengen. Schep de salty karamel over de room en strooi er voorzichtig nog wat zeezout op. Het is het lekkerst om de potjes nu voor minimaal 2 uur gekoeld weg te zetten zodat de koekjes wat vocht op kunnen nemen en lekker zacht worden. Je kunt die lekkere toetje gerust een paar dagen van te voren maken.


De combinatie van slagroom, roomkaas en salty karamel is een engeltje op je tong. Eerst proef je zout met zoet, dan room en dan nog koekjes toe.


Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:


Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.Geen opmerkingen:

Een reactie posten