woensdag 8 april 2020

Koekjes gemaakt met gecondenseerde melk

Met gecondenseerde melk kan je heerlijke rocky road fudge of dulce de leche maken. Weet je dat je het ook kunt gebruiken voor koekjes? Ik wel want ik maakte er al eerder kokosmakronen mee maar deze koekjes kon ik nog niet. Afgelopen week ben ik ze gaan testen naar aanleiding van een Engelstalig recept en dat lukte zo goed dat ik je het recept hier niet wil onthouden. Natuurlijk gaf ik er ook weer een eigen draai aan want ik paste de hoeveelheden een ietsje pietsje aan en ik deed er chocolade doorheen.


Nodig (voor ca. 70 stuks):
1 blikje gecondenseerde melk
225 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker, echte vanille of vanille aroma
350 gram bloem
snufje zout
chocolade, optioneel

De gecondenseerde melk is verkrijgbaar bij de grotere supermarkten. Meestal ligt het bij de Oosterse producten, soms staat het bij de koffiemelk.

Met dit recept kan je heel veel koekjes bakken. Het betekent wel dat je ze na elkaar moet bakken want ze passen niet op één bakplaat. Je kunt het recept ook halveren, dan ben je met twee keer bakken klaar. Met de andere helft van het blikje gecondenseerde melk kan je dan kokosmakronen of rocky road fudge maken.

Neem een kom en mix met een elektrische mixer de boter, zout, suiker en vanille een paar minuten goed door totdat het licht van kleur is. Mix de gecondenseerde melk erdoor en meng het geheel met de bloem. Laat vijf tot tien minuten staan.

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Doordat je het mengsel hebt laten staan heeft de bloem wat vocht opgenomen en kan je er balletjes van draaien. Lukt dit niet dan kan je kleine hoopjes op het bakpapier leggen of nog een eetlepel bloem door het beslag mengen.

Maak balletjes ter grootte van een walnoot en verdeel ze over het bakpapier. Leg ze niet te dicht op elkaar, ze lopen nog iets uit. Ik bakte ongeveer 20 koekjes per keer.


Bak de koekjes goudbruin in ca. 12 minuten. Laat ze afkoelen voordat je ze van het bakpapier verwijderd. Op het begin zijn de koekjes nog zacht. Bewaar de afgekoelde koekjes in een afgesloten trommel.

Variatie: 
- Meng stukjes gehakte chocolade door het deeg voor chocolate chips cookies. Ik maakte een gedeelte met een zonder chocolade.
- Meng stukjes gedroogde abrikozen en/of cranberry's door het deeg voor vruchtenkoekjes.


Bekijk hier het recept van de overheerlijke kokosmakronen gemaakt met gecondenseerde melk.Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? 

-------------------------------------------------------------


Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:2 opmerkingen:

  1. Wat een super idee met de gecondenseerde melk om koekjes te maken ,ik ga het zeker proberen.dankjewel voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen