zaterdag 16 september 2017

Romige champignonsoep

Om deze soep te maken is het handig om eerst het maken van een basissaus onder de knie te hebben. Met een basissaus bedoel ik het maken van een saus door middel van een roux. Op deze blog heb ik het al eens beschreven. Als je zo'n saus eenmaal weet te maken kan je daar volop op variëren en zo heb ik er onlangs een champignonsoep mee gemaakt. Deze was meteen goed gelukt en daarom deel ik het graag hier zodat jij er ook van kunt genieten.


Nodig (4 flinke kommen): 
- 400 / 500 gram kastanje champignons
- 45 gram boter
- 45 gram bloem (drie eetlepels)
- 2 uien, fijngehakt
- 1 flinke teen knoflook, fijngehakt
- 2 bouillonblokjes
- 500 ml melk
- ca. 500 ml water
- zout
- peterselie
- scheutje sherry, optioneel

Ik gebruik kastanje champignons omdat daar meer smaak aan zit. 

Zoals ondertussen denk ik wel bekend is gebruik ik in veel gerechten uien en knoflook. Zo hier dus ook weer. Hou je er niet van dan kan je het eruit laten. 

Begin met het smelten van de boter. Voeg de uien en knoflook toe en laat zachtjes fruiten tot de uien glazig gaan zien (dit duurt een paar minuutjes). Deze mogen niet bruin worden, dan krijg je bruine soep en dat wil je niet. Ik heb hier ook al wat peterselie toegevoegd daar ik die samen met de uien in mijn hakmolen had gedaan. 


Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in stukjes of schijfjes (heel handig met een ei-snijder). Ik haal zelf altijd de steeltjes eruit voordat ik ze ga snijden. Champignons moet je niet wassen in een bak water anders trekt er vocht in en zijn ze minder smakelijk. Je kunt ze wel schoonborstelen of heel kort afspoelen. 


Als de uien glazig (zachter) zijn voeg je de bloem toe aan het mengsel. Laat deze ook onder voortdurend roeren in een paar minuten garen zodat je geen meelsmaak krijgt. 


Voeg dan in één keer de melk toe. Blijf roeren tot je voelt dat de soep gaat binden. Voeg dan water toe tot de gewenste dikte van de soep is bereikt. Je kunt altijd achteraf nog wat extra water toevoegen. 


Voeg de champignons toe en laat de soep een minuut of 15 zachtjes pruttelen. Door het te laten pruttelen trekt de smaak van de champignons in de soep. Breng de soep op smaak met de bouillonblokjes en evt. nog een snufje zout. Om het extra lekker te maken kan je nog een scheutje (of twee) sherry toevoegen.

Ik heb tot op heden kipbouillonblokjes gebruikt. Bij het plaatsen van deze blog op Facebook kreeg ik de tip van bospaddenstoelen bouillonblokjes (AH) die een heerlijke intense champignonsmaak geven.


Schep een gedeelte van de champignons met een schuimspaan uit de soep en houd apart. Zet de staafmixer in de pan en maal de soep wat fijner. Doe nu de andere champignons weer terug in de pan. Proef of de soep naar smaak is. Serveer de soep met verse peterselie.


Champignonsaus: 
Wil je saus maken halveer dan het recept. Gebruik in totaal ca 350 à 400 ml vocht in plaats van 500 ml.

Variatie:
- Gebruik vegetarische bouillonblokjes voor een vegetarische soep
- Gebruik gemengde paddenstoelen
- Voeg uitgebakken spekjes of blokjes ham toe
- Maak de soep wat pittiger met bijvoorbeeld cajunkruiden

Tip: 
Wil je nog meer smaak aan je soep, zet dan de steeltjes van de champignons op met een kop water, een laurierblaadje en een paar takjes tijm. Laat een half uurtje trekken en giet af door de zeef. Laat het opgevangen vocht afkoelen en gebruik dit in plaats van water. 


Als deze blog je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken?

-------------------------------------------------------------



Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest:



Weet je dat ik kookworkshops geef? Van chocoladeparty's (bonbons en truffels maken) tot high tea's, sushi workshops, wereldgerechten en meer. Deze geef ik bij jou thuis of op locatie naar keuze. Heb je een vrijgezellenfeest, familiefeest of zoek je een leuk bedrijfsuitje, lees dan hier meer informatie om een gezellige kookworkshop te boeken. Bij grote groepen neem ik een collega mee.


2 opmerkingen:

  1. Om de championsmaak intens aan de soep te krijgen
    Maak ik eerst een bouillon van water champions en tuinkruidenbouillonblokje
    Dan champions eruit mbv vergiet
    En dan verder hetzelfde maar ipv water natuurlijk de bouillon

    BeantwoordenVerwijderen